The Cabin in the Woods

Joss Whedon kennen we natuurlijk inmiddels allemaal. Wie tegenwoordig heeft zijn film The Avengers inmiddels nog niet gezien. Hij is ook verantwoordelijk voor de Firefly serie en het film vervolg Serenity en hij is de bedenker van de Buffyen Angel tv series. Daarnaast heeft hij ook op comic gebied aardig goede titels op naam staan. Comics en Sci Fi liggen hem ontzettend goed, maar dat is niet alles, horror past ook uitstekend in zijn straatje. Hij heeft samen met zijn vaste partner in crime DrewGoddard het script geschreven voor The Cabin In The Woods geschreven. De regie voor deze film is bij Drew terecht gekomen.

Vijf vrienden, de sporter Curt (Chris Hemsworth), de slet Jules (Anna Hutchinson), de studiebol Holden(Jesse Williams), de dwaas Marty (Fran Kranz) en de maagd Dana (Kristen Connolly) gaan een weekendje naar een huis in het woud. Daar gaat het feest los en komen stuiten ze per toeval op de kelder waar allerlei vreemde atributen te vinden zijn. Dana vindt hier een dagboek van een jong meisje en laat onwetend een groot kwaad op deze wereld los. Dit is één van de twee werelden waar we mee geconfronteerd worden in deze film. De andere wereld is een laboratorium waar twee mannen de gebeurtenissen van de vijf vrienden bekijken en hun invloed daarop uitoefenen.

Als je de film of de trailer nog niet gezien hebt heb ik al te veel verteld. Maar dit maakt niet uit. Het is namelijk niets waar je in de eerste paar minuten van de film zelf niet achterkomt.

The Cabin in The Woods is een project door horrorliefhebbers voor horrorliefhebbers. De setting waar de vijf vrienden zich in bevinden is er eentje die we honderden keren voorbij hebben zien komen en we weten als doorgewinterde horroliefhebbers wat er gaat gebeuren, tenminste dat denken we. Joss en Drew weten dit namelijk zelf ook maar al te goed en geven er met veel liefde een eigen draai aan. Ja, we worden geconfronteerd met alle cliches uit het horror genre, maar dan wel met een twist van deze twee heren eraan. Deze film zit zo vol met horror referenties dat je soms niet meer weet waar te kijken en wat te verwachten. Het geheel levert niet alleen gruesome horror op, maar ook hard gelach. Met een film als deze die van a tot z een ode aan de horror is met lachmomenten is het makkelijk om in Scary Movie achtige taferelen te vervallen. Hier blijven we gelukkig ver van weg. Het is namelijk meer een feest van herkening wat je te wachten staat. Je kan niet wachten tot je meer te zien gaat krijgen en de referenties weet te herkennen. Ik wil niets verklappen, maar het is overduidelijk dat niet alleen Evil Dead een favoriet van Joss en Drew is, maar ook Hellraiser, It en veel meer klassiekers die elke horror fan door en door kent.

Deze film had met gemak een horror karikatuur kunnen worden waar teveel referenties in zitten of weggeschreven kunnen worden als de zoveelste typische horror film. Juist de combinatie van dit alles met de juiste hoeveelheden gruwelijkheden en bloed zorgen ervoor dat dit juist een verfrissende film is die niet alleen voor de horrorliefhebbers een lust is om te zien, maar het ook goed kan doen voor degenen die het genre net aan het verkennen zijn.