The Book of Eli

Poster voor de film "The Book of Eli"

The Book of Eli

R 118 min - Action, Thriller, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2010
Runtime:  1 h 58 min
Writers:  Gary Whitta


Tagline: Some will kill to have it. He will kill to protect it.

It’s the end of the world as we know it!

Het einde van de wereld is een onderwerp wat altijd al tot de verbeelding heeft gesproken. De laatste jaren zien we dan ook steeds meer films verschijnen waar het einde van de wereld of de wereld na een catastrofe het onderwerp is. 2010 is het jaar waarin de flink gehypte The Book of Eli het licht ziet.

In The Book of Eli is het de heilige taak van Eli (Dezel Washington) om het laatste exemplaar van de bijbel naar het westen van de Verenigde Staten te brengen. We zien zijn trip door het verwoeste land en zijn confrontaties met andere overlevenden. Het land waar Eli doorheen trekt is een verwoest land. Het is een land zonder de gemakken die wij gewend zijn. We mogen met recht spreken over een postapocalyptische wereld waar we in The Book of Eli mee te maken krijgen. Tijdens zijn tocht komt hij terecht in een kleine nederzetting die met harde hand geregeerd wordt door Carnegie (Gary Oldman). Carnegie wil zijn heerschappij voorbij deze kleine nederzetting uitbreiden, echter is hij van mening dat hij hiervoor een boek nodig heeft wat bijna mythische proporties heeft gekregen in deze film. Het boek wat hij nodig heeft is natuurlijk de bijbel die Eli naar het westen moet brengen.

The Book of Eli heeft een speelduur van 118 minuten wat naar mijn mening net te lang is. De omgeving die Albert en Allen Hughes met The Book of Eli neerzetten is een prachtige postapocalyptische omgeving. (als we al over prachtig kunnen spreken als we het over een postapocalyptische omgeving hebben) Er is tijdens het filmen veel gebruik van filters wat het geheel een grauw uiterlijk geeft en het postapocalyptische gevoel alleen maar versterkt. Deze film is snel geschoten en zit vol met flitsende actiescènes.

Denzel Washington is redelijk in zijn rol als Eli. Gary Oldman is geweldig in zijn rol als Carnegie en persoonlijk vind ik het altijd een genot om Malcolm McDowell in welke rol dan ook te zien. Desondanks vind ik The Book of Eli een matige film. De overduidelijke evangelistische boodschap stoorde mij met regelmaat. Eli wordt in deze film ook neergezet als een nieuwe onkwetsbare profeet die het woord van God aan een verloren volk terug moet geven. Ik snap de link tussen een postapocalyptische film en het geloof, maar om het er zo dik boven op te leggen was niet nodig geweest. Mocht je echter voorbij deze overduidelijke evangelistische boodschap kunnen en willen kijken dan is The Book of Eli best vermakelijk.