The Assistant

Poster voor de film "The Assistant"

Jane (Julia Garner) is de junior assistent in een filmproductie bedrijf in New York. Ze is er voor dat iedereen binnen komt, om al allerlei klusjes te doen. Van de normale kusjes tot zelf schoonmaakwerkzaamheden in het kantoor. Ze zorgt ervoor dat iedereen de nieuwste uitdraaien krijgt, de vlekken uit de bank komen en de troep van de “hogere” heren opgeruimd wordt tot babysitten.

Ze wordt geconfronteerd met het feit dat haar baas in zijn kantoor seks heeft met jongere vrouwen die hopen om een rol te krijgen in de filmindustrie of om een rol te bemachtigen in films. Zelfs de vrouw die de gereinigde kleding brengt blijkt niet veilig te zijn voor haar baas. Gedrag dat door haar mannelijke collega’s als normaal wordt gezien. Ook wanneer ze probeert melding te maken wordt er gedreigd met baanverlies en intimidatie.

The Assistant geeft je een blik in de dag van Jane; het is geen spannende film en het heeft ook een laag tempo, maar wel een film die je met een bedrukt gevoel achterlaat. De film geeft je wel een duidelijk beeld van het leven van Jane en de taken die ze allemaal voor haar kiezen krijgt.

The Assistant is de nieuwe film van Kitty Green en belicht de donkere kant van de mediawereld, een kant die vóór de gehele #MeToo beweging zwaar onderbelicht werd. Een wereld van machtsspelletje en seksuele intimidatie en geweld. Hoe moeilijk het is voor vrouwen in zo’n door mannen gedomineerde wereld, wordt door The Assistant in beeld gebracht. Jane is niet alleen een assistent, ze is zo ongeveer het sloofje van het kantoor; van normale werkzaamheden tot zelfs schoonmaken. Ze is de eerste op kantoor en één van de laatsten die vertrekt.

De Me Too beweging bestaat al sinds 2006, maar kreeg in 2017 een behoorlijke opleving en media-aandacht toen de seksuele intimidatie van mediamagnaat Harvey Weinstein van het gelijknamige productiebedrijf aan het licht kwam. Vanaf dat moment ging de tag #MeToo viral op Social Media. Actrice Alyssa Milano heeft toen op Twitter gepost dat iedereen die het slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie de boodschap #Me Too zou moeten delen. Deze oproep werd gesteund door onder andere Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence, Uma Thurman en Asia Argento. Dit heeft zelfs geleid tot een veroordeling van mediamogul Harvey Weinstein.

The Assistant is de eerste drama, of in ieder geval één van de eerste die de seksuele intimidatie in het zakenleven en in de mediawereld toelicht. De film geeft goed beeld en is indrukwekkend, echter niet een film die je puur voor vermaak kijkt, vooral door het realisme.