Terminator Genisys

Get Out!’ spookt nog door mijn hoofd als ik de bioscoop uit loop. Wat heb ik nu gezien en wat moet ik ervan vinden. De quote ‘Get Out!’ is natuurlijk van Arnold Schwarzenegger en heeft een hoog ‘The Expendables‘ gehalte. Desondanks ben ik er vrij zeker van dat deze quote niet eerder in een Schwarzenegger film is gebruikt. Waar heb ik dan naar gekeken? Een bejaarde Terminator, Emilia Clarke als Sarah Connor en John Connor die Skynet beschermd? Ik heb natuurlijk Terminator Genisys gekeken.

(edit 23-07-2015: De quote ‘Get Out!’ is inderdaad niet van Schwarzenegger, maar wordt wel in een soortgelijke situatie door de T1000 in Judgement Day gebruikt)

Vergeet alles wat je gezien hebt in de voorgaande vier delen. Alles wat je namelijk in deze delen hebt gezien wordt hier obsolete gemaakt. John Connor (Jason Clarke) staat op het punt om de oorlog te winnen tegen Skynet. Hij is echter net te laat om de Terminator die teruggestuurd wordt om zijn moeder te vermoorden tegen te houden. Hij stuurt zijn rechterhand Kyle Reese (Jai Courtney) om de Terminator tegen te houden en zijn moeder te redden. Terwijl Kyle in de tijdmachine zit valt Skynet John aan en ziet Kyle herinneringen die niet van hem zijn, terwijl hij terug gaat naar het verleden. De aanval van Skynet heeft een fluctuatie in het tijdcontinuüm veroorzaakt. Het 1984 van de eerste Terminator is niet het 1984 waar Kyle Reese heen gaat, het verleden is veranderd. Judgement Day (aka Terminator 2) vindt niet meer plaats in 1991, maar in 2017. Het is ook niet Skynet wat de veroorzaker is van Judgement Day, maar Genisys. Kyle hoeft Sarah niet meer te redden, ze heeft namelijk al een reddende engel in de vorm van een Terminator ( een wat oudere Schwarzenegger). John snapt het allemaal niet meer zo goed, maar weet wel dat ze naar 2017 moeten om de wereld te redden. Pops, oftewel de Terminator kan niet mee in de tijdmachine dus hij moet de lange weg bewandelen en gewoon overleven. Eenmaal in 2017 gaan ze de strijd aan met Genisys en John Conner met behulp van een inmiddels overjarige Terminator.

Om maar even kort samen te vatten wat ik heb gezien, een draak van een film. Dit had de reboot van een legendarische filmreeks moeten zijn waarbij je de voorgaande twee delen snel zou vergeten en hopelijk een waardig vervolg op Judgement Day zou krijgen. Wat ervan gemaakt is, is een onsamenhangend geheel wat het popcorn publiek op een zaterdag goed kan verteren. Fans van de originele Terminator komen echter goed bedrogen uit. Ik snap niet zo goed wat de noodzaak is om alle voorgaande delen met deze film teniet te doen. Als we dan even kijken naar de cast is het niet veel beter. Emilia Clarke is goed als The Mother of Dragons in Game of Thrones, maar hier heeft ze net zoveel charisma als Kirsten Stewart in Twilight. Ik weet dat deze jongedame meer gezichtsuitdrukkingen heeft als we promotiefoto’s zien van Genisys of de premiere foto’s waarbij ze een grotere grijns heeft dan Arnie. Waarom ze dit in de film niet laat zien is mij een raadsel. Arnie lijkt hier gecast te zijn als de komische noot als ‘Pops’ de bejaarde Terminator. Hoe hij zich voordoet is een triest karikatuur van zichzelf. Over de rest van de cast zwijg ik liever, op een leuke rol van J.K. Simmons na.

Genisys zit zoals het een kaskraker behoort boordevol over the top actie en ook de special effects zien er goed uit. Voor het grote publiek doet deze film het best goed. Ook mensen die Terminator niet kennen of zich niet zo storen aan tenenkrommend acteerwerk kunnen zich uitstekend vermaken met deze film. Misschien zijn mijn verwachtingen wel te hoog of ben ik gewoon te kritisch, maar wat mij betreft is Terminator Genisys een flop.