Tenet

Inception is een film die ik periodiek nog graag eens bekijk. Wat mij betreft een meesterwerk van Christopher Nolan die je op verschillende manieren kan interpreteren. Je moet ook enorm goed opletten tijdens de film om alle hints op te vatten en dan nog heb je niet het complete plaatje, dat is namelijk ook niet de bedoeling. Een doordenker als deze heeft Nolan ook weer neergezet met zijn nieuwe nu al meesterstuk Tenet. Waar het in Inception over dromen gaat, krijgen we hier te maken met tijdreizen. Nu is dat een thema wat vaak slecht, moeilijk of compleet verkeerd in beeld gebracht wordt. Er zijn niet zoveel echt goede time travel movies waar de wetenschap achter het tijdreizen kloppend uitgevoerd wordt. Back to the Future is een titel die vaak genoemd wordt.

Of Tenet dit goed doet is een vraag die je als kijker zelf mag gaan beantwoorden. Waarschijnlijk heb je wel een paar kijk sessies nodig om hier een onderbouwd oordeel over te vellen. Niet alleen om het time travel aspect, maar helemaal omdat Nolan dit op een heel andere wijze tentoonstelt dan wij als kijkers gewend zijn. Hij zet ons wederom enorm aan het denken, waarbij je goed op moet letten en alle details van belang zijn. Tenet is in deze dan een echt breinbreker en daar hou ik van!

Hoe omschrijf je het plot van een film als Tenet.. Ja het lot van de wereld staat op het spel en er is een klein team van ingewijden die dit kunnen voorkomen. Deze ingewijden herkennen elkaar aan het codewoord Tenet. John David Washington wordt aan het begin van deze film ingewijd en het is zijn verhaal wat we volgen. Meer over het plot wil ik eigenlijk niet zeggen, want dat doet naar mijn mening afbreuk aan het geheel.

Nolan heeft er een handje van om veel uit te leggen. De uitleg geeft veel weg, maar alsnog kan je er een eigen draai aan geven. Tenet is zoals eerder aangeven een mooie breinkraker, er komt zoveel op je af en zo enorm veel informatie dat je snel wat kan missen. Hier kom je ook bij een kritiek puntje van deze film en Nolan terecht, want aan de techniek besteedt Nolan enorm veel tijd en energie, maar de personages zo nu en dan wat minder. Sir Michael Caine is hier een mooi voorbeeld van, als je de film ziet begrijp je wel wat ik bedoel. Ook dat onze held naamloos is zou je wat van kunnen vinden, maar dat gaat natuurlijk twee kanten op.

Eigenlijk zou ik uren door kunnen praten over deze film en het gedachtegoed van Nolan. Ik snap namelijk de kritiek maar kan het ook weer uitleggen. Ik zit hier zo op een tweespoor dat ik vaak voor de gulden middenweg kies. In deze doe ik dat echter niet omdat ik deze film zo slim in elkaar vind zitten op het tijdreisaspect dat ik de kritiek graag terzijde schuif. Ik hou hier namelijk wel van, de uitleg van Nolan, de onbekende personages en het hele mysterieuze sfeertje, wat mij betreft is Tenet dan ook een must see. Hij is niet zo sterk als Inception, maar komt verdraaide dichtbij.