Tekken

De game industrie heeft al eerder als inspiratiebron gediend voor de film industrie. Zeker aan het einde van de jaren tachtig en gedurende de jaren negentig zijn er veel gametitels als film uitgebracht. Helaas waren de meeste van deze films geen groot succes. Films alsMario Brothers, Double Dragon, Street Fighter enMortal Kombat waren hooguit van middelmatige kwaliteit. Jaren lang is het vrij stil geweest rondom het genre, maar in 2010 kwam er weer een game verfilming van de populaire fightergame series Tekken. Zou de regisseur geleerd hebben van de fouten van zijn voorgangers?

In een zoveelste versie van een post-apocalyptische wereld is er weinig van de maatschappij over. De wereld wordt geregeerd door grote coöperaties die zijn gevestigd in gigantische steden, omringd door zwaar bewaakte muren. Alles buiten de muur is eigenlijk één grote sloppenwijk, ook wel ‘the Anvil’ genoemd. De grootste en machtigste coöperatie is Tekken, geleid door Heihachi Mishima (Cary-Hyroyuki Tagawa). De leiders organiseren elk jaar een spectaculair en bruut toernooi uit politiek machtsvertoon en vermaak voor de massa, genaamd ‘Iron Fist Tournament’. Het is een soort EuroVisie Songfestival, maar met minder zang en meer geweld. Elke coöperatie stuurt zijn eigen vechter naar het toernooi. En om de gemoederen in de sloppen wijken te sussen worden er voorrondes georganiseerd, waarin de verliezer van het voorgaande jaar moet strijden om zijn plek in het toernooi terug te krijgen. Als hij verslagen wordt, neemt de winnaar zijn plek in het toernooi in.

In the Anvil woont Jin (Jon Foo). Hij is één van de vele onfortuinlijke jongeren die, net als de rest, elke dag moet knokken om te overleven. Maar vandaag heeft Jin wel een hele erge rotdag. Hij is de hele dag op de vlucht geweest voor bendes en Jackhammers (een soort oproer politie) in een poging om verboden technologie te smokkelen. Met het zuurverdiende geld heeft hij net een ons koffie en een sinaasappel voor zijn moeder gekocht, alleen maar om even later getuige te zijn van haar dood door het toedoen van de Jacks. Radeloos en vol wrok besluit hij zich op te geven voor de voorrondes van Iron Fist. Als Jin wint, kan hij in de buurt komen van Heihachi, de baas van de Jacks, om hem te vermoorden.

In de voorronde moet hij het opnemen tegen Marshall Law (Cung Le), een bikkelharde Tekkenvechter. Het is geen makkelijk gevecht, maar geholpen door flashbacks van zijn moeder zaliger verslaat hij Law. Dit trekt de aandacht van Heihachi Mishima en zijn sadistische zoon Kazuya Mishima (Ian Anthony Dale), maar ook van Steve Fox (Luk Goss), een voormalig Tekkenvechter. Fox besluit mee te gaan als manager van Jin, omdat hij het ongekende talent in Jin ziet. De Mishima’s houden deze nieuwkomer in de gaten, want er is iets vreemds aan hem.

Vanaf het moment dat het toernooi begint is Tekken precies wat het moet zijn: een film over een veredele mix tussen Mixed Martial Arts en Pro Wrestling. De vechters zijn kleurrijk en elk ervan is een uniek personage. Ze vechten niet in een ring, maar in een arena met een steeds wisselend thema. Het camera werk is geweldig. Regisseur Dwight Little weet perfecte camera standpunten te vinden om je de spanning van het gevecht nog intenser te laten voelen. En elke acteur heeft wel op een manier ervaring met martial arts. Anton Kasabov, die de Russische Sergei Dragunov speelt, is zelfs een meervoudig wereldkampioen Tae Kwon Do met maar liefst veertig gouden medailles! Het is alleen jammer dat ze niet meer met zijn karakter gedaan hebben.

Tekken scoort verder ook op sfeer. De vechters genieten een soort popcultuur status. Waar voorgaande films zoals Mortal Kombat en Street Fighter faalden doordat ze probeerden een verhaallijn om de gevechten heen te filmen dat geen hout met het toernooi in kwestie te maken heeft, is dit bij Tekken niet het geval. En niet alleen leidt dat af van het doel van de film, de verhalen waren nog waardeloos ook. Het achtergrond verhaal is ook flinterdun, maar het houdt wel de aandacht bij het toernooi en daarmee ook bij de gamefranchise waarop de hele film gebaseerd is. En daarmee is Tekken niet alleen een ontzettend spannend toernooi, maar ook nog eens één van de betere game verfilmingen die er te vinden is.