Swiss Army Man

Poster voor de film ""

Swiss Army Man

R 97 min - Comedy, Drama, Romance, Fantasy, Adventure
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2016
Director:  Daniel Scheinert, Dan Kwan
Runtime:  1 h 37 min
Writers:  Daniel Scheinert, Dan Kwan


Tagline: We all need somebody to lean on.

Net op het moment dat Hank (Paul Dano) zichzelf op wil hangen ziet hij iets vanuit zijn ooghoek. Er is iemand (Daniel Radcliffe) aangespoeld op het eiland. Hij is eindelijk niet meer alleen. Eenmaal aangekomen bij de gestrande man ziet Jack dat hij niet meer leeft. Gelukkig heeft het lijk wel een riem waarmee hij zichzelf beter op kan hangen. Maar wacht.. het lijk laat scheten.. zou hij dan toch leven?

Wat volgt is een verhaal van een onverwachtse vriendschap, zelfontdekking en hard gelach. Hank komt er namelijk achter dat het lijk erg bruikbaar is. De scheten hebben een hilarisch effect, maar vooral wanneer Manny, want zo heeft Hank het lijk genoemd water blijkt te geven weet Hank dat Manny zijn redding is op dit onbewoonde eiland. Hij gaat met Manny op jacht en komt zelfs in het reine met zichzelf. Het zal je ook niet verbazen dat deze twee onverwachte vrienden op een gegeven moment de beste gesprekken hebben.

Swiss Army Man is één van de vreemdste films die ik ooit heb gezien. Als je de hele film gezien hebt kan je gerust spreken over een boodschap die erin zit. Je kan het een triest verhaal vinden of zelfs een ongemakkelijk verhaal, maar bovenal is dit een hilarische film. Lange tijd weet je gewoon niet wat er nu in godsnaam aan de hand is. Is Jack aan het hallucineren, is het een doodervaring of is dit gewoon een gestoorde werkelijkheid? Ik weet het niet en weet je wat? Het maakt ook niet uit, want Swiss Army Man is geweldig.

De gehele film wordt door twee man gedragen en dat is een hele opgave. Je weet dat het samenspel tussen Paul en Daniel goed moet zijn anders verlies je de interesse, hoe vreemd of hilarisch het eindresultaat ook is. Gelukkig voor de kijker hoeven we ons daar geen zorgen om te maken. De heren zijn perfect op elkaar ingespeeld en dan te bedenken dat Daniel Radcliffe een lijk speelt.. Het verbaast mij overigens ook niet dat dit één van de leukste rollen is die Radcliffe tot nu toe heeft mogen spelen. Hij is ver gekomen terwijl men dacht dat hij nooit meer van zijn Harry Potter imago af zou komen.

Je moet deze film gewoon zien om te geloven. Either you love It or you hate it. Wat deze film voor mij overigens ook bewijst is dat Netflix Originals niet alleen gedurfd zijn maar dat je met goed zoeken onontdekte pareltjes kan vinden in het aanbod van deze streaming dienst.