Surge

Surge

105 min - Thriller
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  English
Release Date:  2021
Director:  Aneil Karia
Runtime:  1 h 45 min
Writers:  Aneil Karia, Rupert Jones, Rita Kalnejais


Iedereen heeft een breekpunt. Hoe geduldig een mens ook is. Er komt een moment waarop mens zegt: “Genoeg is genoeg”. Hoe dat zich uit verschilt per persoon. Hoe het zich ook uit, het gevolg is vaak desastreus.

Joseph (Ben Wishaw) werkt als veiligheidsbeambte op een Londons vliegveld. Het monotone werk van het constant mensen controleren, en het soort mensen die hij moet controleren begint het uiterste van hem te vergen. Ook zijn privéleven voelt als een sleur. Voor Joseph knapt het wanneer hij bij zijn ouders gaat eten. Joseph verwondt zichzelf.

De volgende dag wordt hij op werk naar huis gestuurd omdat hij daar aan het doordraaien is. Hij overtreedt nagenoeg alle regels en maakt een scene. Langzamerhand glijdt Joseph verder en verder af en laat hij zich gaan zonder de remmingen die hij voorheen had. En begint hij de grenzen op te zoeken. Joseph gaat op een roekeloze en losgeslagen tocht door London, pad van chaos en verwarring achterlatend.

Surge is de eerste feature length van Aneil Karia. De film geeft een interessant beeld van wat er kan gebeuren met iemand wanneer die doordraait. Het acteerwerk van Ben Wishaw helpt de film enorm. Wishaw zet een character neer wat al zijn remmingen en morele waarden aan de kant zet. Het schokkerige camerawerk geeft een behoorlijke Art-house feel aan de film, maar maakt het kijken naar de film niet gemakkelijker en het leidt voor mijn gevoel af van het verhaal. Al met is Surge wel een vermakelijke film voor liefhebbers.