Summerland

De norse schrijfster Alice Lamb (Gemma Arterton) is de schrik van het dorp. Ze is anti-sociaal, brutaal en wordt door de kinderen beschreven als een heks. Ze woont alleen en afgelegen waar ze haar academische thesis en boeken over folklore schrijft.

Haar rustige leven wordt verstoord wanneer de jonge Frank (Lucas Bond) vanuit London bij haar komt te wonen door een herlocatieproject. Het is de Tweede Wereldoorlog en London is vanwege alle bombardementen niet veilig. Alice is allesbehalve blij met de komst van de jonge Frank en negeert hem voor het merendeel. Ze warmt echter iets op wanneer Frank interesse toont in Alice en haar werk.

Hoewel de relatie tussen Alice en Frank langzaam verbetert, blijft de relatie tussen Alice en de rest van het dorp slecht. Alice is een buitenbeentje en dat heeft ook zijn redenen. Ze is ook anders dan de norm.

Tijdens een optreden van een klassiek muziekstuk ontmoette Alice de jonge debutante Vera (Gugu Mbatha-Raw). Ze worden zeer hecht en ook intiem over tijd. Vera helpt Alice met het verwerken van de dood van Alice haar vader. Helaas komt aan de goede tijd een einde als Vera een gezin wil.

Summerland is meer dan een drama over een jonge vrouw die een onwaarschijnlijke relatie/vriendschap krijgt met een jonge jongen. Het is zoveel meer dan dat. Het regiedebuut van Jessica Swale schetst een beeld van een jonge vrouw die niet aan de sociale en morele normen van de maatschappij destijds voldoet. Hoewel homoseksualiteit tegenwoordig nagenoeg alom geaccepteerd en gerespecteerd wordt (althans door de grote meerderheid van de westerse beschaving), was er in de jaren ’40 nog een taboe op. Zelfs de seksuele revolutie van de jaren ’60 heeft daar weinig aan kunnen veranderen. De acceptatie van LGBTQIAP is pas iets wat na 2000 zijn stigma merendeel verloren heeft en als “normaal” wordt geaccepteerd door de samenleving.

Hoewel de seksuele identiteit van Alice in de film wel een belangrijke rol speelt; de film draait hier niet om. Het gaat de verbintenis tussen de personen en om hun ontwikkeling. Al met al, Summerland is een vermakelijke film met interessante personages.