Street Fighter: The Legend of Chun-Li

Poster voor de film "Street Fighter: The Legend of Chun-Li"

Street Fighter: The Legend of Chun-Li

PG-13 97 min - Action, Adventure, Science Fiction, Thriller
Your rating:

Country:   Canada India Japan United States of America
Language:  English
Release Date:  2009
Director:  Andrzej Bartkowiak
Runtime:  1 h 37 min


Tagline: Some fight for power. Some fight for us.

“The Muscles from Brussles” gaf in 1994 gestalte aan het personage van Guile in de live action van Street Fighter. Deze eerste live action van deze succesvolle game reeks is hopeloos geflopt. Deze flop is gelukkig niet het einde van de succesvolle Street Fighter reeks geweest. In 2008 kwam het 4de deel uit deze reeks op de home consoles uit. Met het huidige succes van verfilmingen van comics, boeken en ook games is het natuurlijk niet vreemd dat men wederom probeert om Street Fighter naar het doek te krijgen.

 

In deze verfilming van de Street Fighter reeks wordt de focus gelegd op Chun Li, gespeeld door Kristin Kreuk. We zien Chun Li opgevoed worden door een liefdevolle vader die op een gegeven moment ontvoerd wordt door Bison, gespeeld door Neal McDonough. Ondanks dit groeit ze verder normaal op en wordt ze een piano virtuoos. Haar verleden haalt haar echter in wanneer ze een perkament ontvangt in het oud Chinees. Haar moeder komt te overlijden en ze besluit haar vader op te sporen. Haar zoektocht brengt haar naar Bangkok waar ze in contact komt met Gen en samen met hem traint om Bison te bevechten.

 

Chun Li is volgens vele sites het nummer één personage uit de Street Fighter reeks. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze Street Fighter verfilming zich op haar richt. Street Fighter: The Legend of Chun-Li levert echter naast Chun Li weinig andere fan favorite karakters uit de reeks. We hebben Bison, Balrog, Vega, Gen, Charlie en Rose. Op zich een goede cast echter zijn deze personages alles behalve goed gecast.

 

Om maar met de deur in huis te vallen; Street Fighter: The Legend of Chun-Li is geen goede film. De verfilming van de reeks in 1994 was al om te huilen, echter is deze verfilming zelfs slechter dan die. Zoals net al aangegeven hebben we weinig van de favoriete personages uit de game reeks. We moeten het als game liefhebber met een handjevol “Street Fighters” doen die ook nog eens slecht gecast zijn. De enige acteur die enigszins leuk gecast is, is Michael Clarke Duncan als Balrog. Michael Clarke Duncan ziet er echter niet gemeen genoeg uit om een overtuigende Balrog neer te zetten. De overige acteurs zijn gewoon niet geloofwaardig als het personage wat ze moeten spelen. Het beste en meteen ook slechtste voorbeeld is denk ik wel Robin Shou als Gen. De kenners van de games weten dat Gen een oude man is die in één van de games zelfs stervend is. Robin Shou is een acteur die ik graag in een film zoals deze zie, echter niet als Gen. Om Robin wat ouder over te laten komen hebben ze maar wat plukken van zijn haar grijs gemaakt. Kirstin Kreuk als Chun Li is ook een lachertje in deze film. Chun Li begint in deze film zo ongeveer als een volbloed Chinees in haar jeugd, terwijl ze als volwassen vrouw weinig Chinees meer heeft in haar uiterlijk. Ik heb vele transformaties in films gezien, maar van volbloed naar kwart of minder bloed Chinees is mij nieuw.

 

Street Fighter: The Legend of Chun-Li lijkt een introductie film te zijn voor meer getrouwe Street Fighter verfilming, tenminste dat is wat het einde suggereert. Als dit zo is vind ik dit een erg vreemde keus. Street Fighter: The Legend of Chun-Li komt over als een snel in elkaar gezette film waarbij de verwijzingen naar Street Fighter voldoende hadden moeten zijn. Voor fans en kenners van de reeks is dit onvoldoende om de aandacht te behouden en overtuigend te zijn. Voor de niet kenners en liefhebbers van Martial Arts had dit wel voldoende kunnen zijn. Street Fighter: The Legend of Chun-Li is echter ook nog eens vervloekt met slechte choreografie en slecht acteerwerk. Voor kenners en de niet kenners zit er in deze film weinig in wat kan boeien. Als deze film de eerste is uit een reeks wat Capcom (de eigenaar van de Street Fighter reeks) doet suggereren, dan hou ik mijn hart vast voor de volgende delen. Als je een goede verfilming van Street Fighter wilt zien, dan kan ik je doorverwijzen naar The Animated Movie.