Steamboy

Poster voor de film "Steamboy"

Steamboy

PG-13 126 min - Animation, Fantasy, Science Fiction, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  English, Japanese, Polish
Release Date:  2004
Director:  Katsuhiro Ōtomo
Runtime:  2 h 06 min


Tagline: He will save the future.

De film speelt zich af in Victoriaans Engeland van 1866.
James Ray Steam (Anne Suzuki) is de zoon van de engelse uitvinder Edward Steam (Masane Tsukayama) en kleinzoon van Lloyd Steam (Katsuo Nakamura).
De laatst genoemde twee personen hebben na jaren van mislukkingen in Alaska hun grootste uitvinding gedaan… De “Steamball”. Deze “Steamball” bevat stoom welke onder extreem hoge druk is opgeslagen.
Uit angst dat de “Steamball” voor verkeerde doeleinden gebruikt zal worden stuurt dr. Lloyd de “bal” naar Manchester, naar zijn kleinzoon Ray. Ray krijgt tevens de waarschuwing dat de “Steamball” koste wat het kost uit de handen van de O’Hara Stichting moet blijven en dat hij de bal naar Robert Stevenson moet brengen.

Niet lang nadat Ray het pakket van zijn grootvader heeft ontvangen, krijgen ze bezoek van de O’Hara Stichting. Deze hebben de bedoeling om de “Steamball” mee te nemen naar London. Door een tijdig optreden van dr. Lloyd weet Ray echter te ontkomen aan de O’Hara Stichting.

Een film van dezelfde maker als “Akira” en “Metropolis”… Dat roept hoge verwachtingen op bij mij, terwijl ik al weet dat eerder genoemde films niet te vergelijken zijn, onder andere omdat het verhaal anders is opgesteld. Waar het bij “Akira” ging over de ultieme energie en bij “Metropolis” over het samenleven van robots en mensen, gaat Steamboy over een meer “realistisch” verhaal. Hier worden ook meer historische gebeurtenissen bij betrokken…
Dat gezegd, er zijn ook een aantal dingen die de films toch weer met elkaar verbinden. Welke dingen dat zijn, zijn op zich redelijk gemakkelijk uit de film te halen.

Afgezien van een aantal tijdsfoutjes, zoals de “Great Exhibition” in Londen (deze werd al gehouden in 1851 i.p.v 1866), Robert Stevenson die stierf in 1859 en het feit dat bij de “Great Exhibition” de Canadese vlag te zien is (Canada werd een georganiseerde staat in 1869 en nam toen zijn huidige vlag met Esdoornblad), vind ik de film zeer leuk gemaakt qua animatie. In de film wordt gebruik gemaakt van zowel 2-d als 3-d animatie, wat voor mij een aangename verassing was.

Qua verhaal vind ik het een leuke combinatie van de geschiedenis van de industriële wetenschap en luchtig vermaak. Om bovenstaande elementen, geef ik deze film een 6,5. Al met al: ik heb me wel vermaakt.