Star Trek: Discovery (Seizoen 2)

Star Trek: Discovery (Seizoen 2)

60 min - Action, Adventure, Drama, Sci-Fi
Your rating:

Language:  English, Klingon
Release Date:  2019
Runtime:  1 h 00 min
Writers:  Gene Roddenberry, Bryan Fuller, Alex Kurtzman, Michelle Paradise, Jenny Lumet,


Tagline: Discover the next adventure.

Heb je het eerste seizoen nog niet gezien, lees dan zeker niet verder deze recensie zal spoilers bevatten.

Het einde van seizoen 1 was voor vele Trekkies geweldig of tenenkrommend, afhankelijk van hoe gehecht je bent aan de orginele serie en dan specifiek het personage Spock. We eindigen namelijk met de introductie van de USS Enterprise en de aankondiging dat we Spock te zien zouden krijgen. Spock is de originele serie natuurlijk uitstekend weergegeven door Leonard Nimoy en eigenlijk kan niemand hem vervangen. Zachary Quinto heeft in de recente Star Trek films een ontzettend waardige opvolger laten zien, maar nu een derde acteur (Ethan Peck) die in de huid van deze legende kruipt.

Ik persoonlijk sta er wel open voor, mits je het personage eer aan doet, en dat is exact wat Ethan Peck doet voor deze jonge Spock. We hebben hier namelijk nog niet te maken met de charismatisch logische Spock die we allemaal kennen. Dit is een Spock die zijn plek nog moet leren kennen en nog niet in het reine is gekomen met zijn dualistische afkomst. Spock staat in dit tweede seizoen ook centraal, samen met zijn zus Michael Burnham (Sonequa Martin-Green). Als kinderen hebben ze een ervaring meegemaakt die ze beiden heeft getekend voor het leven. Een verschijning van een rode Engel. Spock dacht dat het fantasie was en Michael was hier ook van overtuigd, totdat deze engel weer verschijnt en hen tegen wil en dank samen brengt. Wat is de Red Angel, wat is het doel van deze verschijning en waarom heeft het de geest van Spock bijna vernietigd? Dit zijn de vragen die gesteld worden in het tweede seizoen en waar we geleidelijk aan antwoord op krijgen.

Dit tweede seizoen schopt wel tegen meer heilige Star Trek huisjes aan door meer legendarische personages te introduceren. Denk maar eens aan Captain Christopher Pike (Anson Mount). Dit had heel verkeerd af kunnen lopen, maar wat zet Mount een charismatische Captain neer. Hij is niet de enige die je zal herkennen uit de Original Series, maar dat laat ik de kijker zelf ervaren.

Wat mij in het eerste seizoen stoorde is dat we hier te maken hebben met Star Trek Canon wat zich voor de Original Series afspeelt maar technologische veel geavanceerder is. Is hier niet over nagedacht, is dit uiteindelijk toch een afsplitsing of is er een ander spoor wat gevolgd gaat worden om het te verklaren? Dit laatste is waar en vind ik creatief gevonden. Ik wil er niet teveel over vrijgeven maar de makers hebben goed bedacht hoe dit zich allemaal in het verre Star Trek verleden af kan spelen. Zorg weggehaald!

Discovery season 2 is weer kwaliteits sci fi van hoog niveau en waardig in de evolutie van Star Trek. Hier krijgen we ook meer de kans om beter kennis te maken met de crew van de USS Discovery wat nodig was. Geen enkele Star Trek serie werd getrokken door 2 of 3 personen, maar door een deel van de crew met periodiek nieuwe aanvullingen. Hier krijgen we eindelijk ook dat inzicht waardoor het steeds meer als een herkenbare Star Trek serie voelt. Het enige minpunt wat ik zo snel aan kan halen is dat de vertellers teveel te vertellen hebben in een te korte tijd. Het had gerust iets minder mogen zijn of een lager tempo, maar goed dat is wel hoe de hedendaagse series werken. Het oude Star Trek concept werkt niet meer en dat is jammer. Desondanks is Star Trek: Discovery een solide serie weer waar ik niet kan wachten op het derde seizoen!