Star Trek: Discovery (Seizoen 1)

Is het al weer twaalf jaar geleden sinds de laatste Star Trek serie? Het voelt om een één of andere manier veel korter geleden. Dat zal er natuurlijk ook mee te maken hebben dat er sinds Enterprise 3 films verschenen zijn die een alternatieve tijdlijn laten zien. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn laatst bekeken Star Trek serie Voyager is geweest. Het is niet zo dat Enterprise mij niet trekt, maar het is er gewoon niet van gekomen. Nu is er Star Trek: Discovery en ik moet eerlijk bekennen dat dit niet alleen een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de Star Trek mythologie, maar meteen ook een nieuwe standaard zet voor de franchise.

De Federatie is nog jong. Ze hebben diverse allianties op weten te bouwen, maar bij lange na niet met alle rassen. De strijdlustige Klingons bijvoorbeeld is zeker niet op vrede met de Federatie. Het leven van de Klingons bestaat uit strijd, eer en het recht van de sterkste. Vrede is voor de zwakken! Gelukkig voor de Federatie zijn de Klingons verdeeld, of brengt T’Kuvma (Chris Obi) hier verandering in? Bouwende op een oude Klingon legende wil hij het vuur van de strijd aanwakkeren en de huizen samenbrengen in een alles beslissende oorlog tegen de Federatie. Hij wordt in deze poging gestopt door Captain Georgiou (Michelle Yeoh) en Michael Burman (Sonequa Martin-Green). Burman heeft hiermee de orders van de Captain genegeerd en hoogverraad gepleegd. Zij wordt gezien als de aanstichter van de Klingon oorlog en is op weg om voor de rest van haar leven weggestopt te worden. Gelukkig voor haar kruist haar pad Captain Gabriel Lorca (Jason Isaacs) die haar tijdelijk een plaats aanbiedt op het experimentele schip de USS Discovery.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Michael Burman wat tot nu toe uniek is voor Star Trek. Dit is hiermee namelijk de eerste serie die niet vanuit de optiek van de Captain verteld wordt. Dit levert uiteraard een heel andere dynamiek op die niet meteen vernieuwend is, maar wel verfrissend. Daarnaast is de setting waarin Discovery zich bevindt ook uniek ten opzichte van de eerder series. Hier is het namelijk de oorlog die vanaf het eerste punt centraal staat. Alleen in Deep Space Nine is het eerder voorgekomen dat een oorlog centraal stond.

Discovery mag met recht een wederopstanding van Star Trek als serie gezien worden. De vertelling van het verhaal is ontzettend interessant en doet smachten naar meer, maar ook de cast die ontzettend divers is helpt hier goed aan mee. We krijgen een flink scala aan diverse buitenaardsen te zien waaronder Doug Jones als Saru, een Kelpien. Prachtig hoe deze acteur elke keer weer gestalte en diepgang weet te geven aan de creaturen die hij neerzet.

Het tweede seizoen is inmiddels in de maak en is vanaf begin 2019 te zien. Het eerste seizoen vertelt een compleet verhaal met genoeg potentie om het volgende seizoen nieuwe avonturen neer te zetten. De ontdekking van de Discovery is nog lang niet klaar wat mij betreft.