Spriggan

Poster voor de film "Spriggan"

Het is een relatief simpel verhaal wat indien goed uitgewerkt ijzersterk kan zijn. Het is een religieus verhaal wat in Animé’s vaker voorkomt en meestal er ook voor zorgt dat de Animé een topper is. Grote verschil van deze Animé met andere met dit onderwerp is dat de religie die hier voorkomt niet de Japanse is maar de westerse. Om specifieker te zijn de christelijke. Spriggan gaat over het verhaal van de zondvloed en de Ark van Noah maar dan wel op een verfrissende originele manier bekeken.

Arcam is een organisatie dat er zorg voor draagt dat religieuze schatten niet in verkeerde handen vallen. Dit doen ze met behulp van de zogenaamde Spriggan’s. De sterkste Spriggan onder hen is de 17 jarige Yu Ominae. Yu wordt door zijn meerderen naar Turkije gestuurd omdat daar de Ark van Noah po de berg Ararat ontdekt is. De Ark kan vele geheimen van de oude wereld prijs geven en ook veel waarheden van nu de grond inboren. Hiervoor moet hij de onderzoekers van de Ark Dr. Meisel en Margaret beschermen tegen alle gevaren die op hun weg komen. Deze voorzorgsmaatregel is zeker niet ongegrond want het duurt niet lang of Fattman tezamen met Little Boy vallen de basis aan. Het is tijd voor Yu om de wapenuitrusting die hij net daarvoor van Dr. Meisel gekregen heeft te testen. In deze strijd staat hij niet alleen. Hij wordt terzijde gestaan door een andere Spriggan (Mean) Jean-Jacques Mondo. In het heetst van de strijd herkent Yu Fattman en ontsteekt in een razernij met maar één doel: de dood van Fattman. Dit lukt hem ook met gemak in een vechtscène waar de vonken letterlijk en figuurlijk vanaf vliegen. Yu wil het nog even goed afmaken maar wordt tegengehouden door Jean. Hierdoor komt hij weer bij zijn normale zelf en ze nemen Little Boy gevangen. Het duurt niet lang of de “man” achter Fattman en Little Boy komt het werk afmaken. Een cyborg die eruit ziet als een 10 jarige jongen onder de naam van Kolonel MacDougall. Yu is bij deze aanval de enige die hem weerstaat en maakt kennis met de kracht van MacDougall, magnetische schokgolven. De anderen op de Ararat basis willen Yu wreken maar worden net op tijd tegengehouden door Dr. Meisel. Dit tot groot genoegen van MacDougall. MacDougall nodigt Dr. Meisel en Margaret uit om samen met hem de Ark binnen te gaan en de geheimen van de Ark te ontdekken en te gaan gebruiken. Het blijkt dat de Ark op magnetische golven werkt waardoor MacDougall de enige is die hem kan openen. Met zijn drieën gaan ze naar binnen en ontdekken het geheim van Noah.

Noah blijkt een soort van klimatologische computer te zijn die de oorzaak is geweest voor de ijstijd en voor de zondvloed. Gecreëerd om de fouten van “God” uit te wissen. Tevens is de Ark omdat deze buiten de gewone dimensie van de tijd staat ook nog een bergplaats voor al “Gods” mislukkelingen, van de dinosauriërs tot wezens waar onze geschiedenis niet over rept. Alleen de laatste fout van “God” loopt nog rond volgens MacDougall: de mens!

Tezamen met Dr. Meisel en Margaret wil hij een nieuw ras ontwikkelen wat perfect is en hiermee het menselijk ras uit schakelen. Zij weigeren dit natuurlijk maar helaas kunnen ze de plannen van MacDougall niet tegenhouden. Met of zonder hun hulp hij zal een perfect ras creëren. Niets kan hem tegenhouden behalve Yu die door Jean gered is. Ze gaan beiden de Ark binnen en vinden daar al gauw de bergplek vol met “Gods” fouten. Niet veel later weten ze bij Noah te komen en daar komt het tot een laatste treffen tussen Yu en MacDougall. Zoals het een goede Animé beaamt weet Yu te winnen maar dan niet zonder eerst liters met bloed verloren te hebben!

Spriggan is een Animé die als het verhaal beter uitgewerkt zou worden in één adem genoemd had kunnen worden met Akira en Ghost in the Shell. Helaas is dit niet zo…. Het is een erg interessant verhaal wat je zeker aan het denken had kunnen zetten en ook een paar vragen teweeg had kunnen brengen. De animatie is overdonderend mooi vooral in de actiescènes waar je in deze film niet aan te kort komt. Dit is denk ook de zwakke factor van Spriggan. Hij is teveel op actie gericht en niet op verhaal. Het einde is me ook veel te cheesy. Typisch zo’n einde waar de good guys alles overleven en begroet worden door de massa als helden. Wat een groot pluspunt is van Spriggan is dat het de Manga op voet volgt behalve op twee voor mij erg belangrijke punten. In de Manga werd het verleden van Yu niet uitgediept wat in de Animé wel gebeurt dit is voor de Animé van mijn kant uit een pluspunt. Maar de Animé heeft ook een groot minpunt in vergelijking met de Manga. In de Manga was de rol van (Mean) Jean toch net iets anders, net een stukje meer naar mijn smaak waardoor Jean mijn favoriet was in de Manga. Jammer maar al met al een leuke actie Animé waar je niet te veel hoge verwachtingen van moet hebben ondanks het veelbelovende verhaal.