Split Second

Poster voor de film "Split Second"

Split Second

R 90 min - Horror, Science Fiction
Your rating:

Country:   United Kingdom
Language:  English
Release Date:  1992
Director:  Tony Maylam, Ian Sharp
Runtime:  1 h 30 min
Writers:  Gary Scott Thompson


Tagline: He's seen the future. Now he has to kill it.

Het begon allemaal als Pentagram in 1988. Dit door Gary Scott Thompson geschreven script opende tal van deuren voor hem, maar in eerste instantie niet de verfilming van dit script. Dat gebeurde maar 4 jaar later, na diverse revisies van het script.

Oorspronkelijk zouden we te maken krijgen met een occulte seriemoordenaar en een agent die jacht op hem maakt. Dit leek echter te veel op een andere film uit die tijd dus besloot men om de film in de toekomst te laten afspelen en de seriemoordenaar bovennatuurlijk te maken. Rutger Hauer kreeg het script en de hoofdrol aanboden en niet veel later begon men met het filmen van Black Tide.
Een uitgerangeerde agent (Rutger Hauer) wordt geteisterd door een seriemoordenaar die verantwoordelijk is voor de dood van zijn partner. Als deze moordenaar weer opduikt gaat hij de jacht weer aan met behulp van nieuwe sidekick Neil Duncan als Dick Durkin. Deze samenwerking gaat niet van harte, maar geleidelijk aan worden deze twee tegenpolen gelijken en misschien zelfs vrienden. Buddy Cop thematiek in de film kunnen we al met een gerust hart afstrepen.

De setting is het London in de toekomst, te weten het Londen van 2008. De stad is ondergelopen en de sfeer voelt aan als een Megacity uit 2000AD waar je zo een Judge Dredd zou verwachten. De overdreven wapens en groezelige mensen helpen mee aan deze setting. Rutger is als Harley Stone een badass agent met een lange leren jas, een sigaar op de lippen en een womanizer pur sang.
De film an sich is niet bijzonder te noemen. Een beetje 13 in een dozijn, maar hij trekt wel. De bovengenoemde setting werkt hier gewoon goed aan mee. Een film met een alternatieve toekomst/geschiedenis ben ik sowieso wel een liefhebber van. Hij doet mij om deze reden denken aan films zoals Judge Dredd dus, maar ook Hardware. Nu zijn deze twee niet te vergelijken met Split Second, maar deze past wel in het rijtje als je objectief kijkt.

Split Second, want zo kwam de film uiteindelijk te heten, had niet alleen een lastige start met script revisies, maar ook de productie zelf was niet gemakkelijk. De revisies gingen zelfs tijdens het filmen door. Zo erg zelfs dat het einde niet door Tony Maylam geregisseerd is, maar door Ian Sharp. Zelfs Rutger Hauer heeft revisies laten doen aan het script. Het meest bijzondere is dat tot het einde toe het monster aan verandering onderhevig was. Men kwam er gewoon niet uit hoe deze eruit moest komen te zien. Het eindresultaat mag er overigens best wezen. Hij doet mij denken aan een symbiot zoals Venom en Carnage uit de Spider-Man comics (en films).

Deze film gaat niet de geschiedenis in als een meesterwerk, maar het is ook geen film die in de vergetelheid hoeft te blijven. De actie, het acteerwerk, het monster en ook het T&A (Tits& Ass) gehalte is goed op norm. Leuke zaterdagavond popcorn film waarbij je in ieder geval goed kan genieten van een scruffy Rutger Hauer!