Spirited Away

Poster voor de film "Spirited Away"

Spirited Away

PG 125 min - Fantasy, Adventure, Animation, Family, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2001
Director:  Hayao Miyazaki
Runtime:  2 h 05 min


Tagline: The tunnel led Chihiro to a mysterious town...

Het verhaal draait om Chihiro een 10 jarig meisje die met haar ouders onderweg is naar hun nieuwe woning. Nu weet ik niet hoe Japanse mannen normaliter reageren als ze een slecht begane shortcut zien naar hun woning ,maar Chihiro’s vader denkt er geen twee keer over na en rijdt met volle snelheid (en 4 wiel aandrijving) over het slecht begane pad. Totdat hij bijna tegen een beeld aanbotst dat voor een tunnel staat. Na een heftige stop besluiten de ouders van Chihiro om de tunnel in te gaan en te kijken waar ze uitkomen. Chihiro vindt het geen goed idee maar om bij dat akelige beeld te blijven vindt ze ook niets dus gaat ze alsnog met de ouders mee en dat is het begin van de reis van Chihiro.

Aan het eind van de tunnel vinden ze een pretpark wat verlaten is. Nieuwsgierig als de ouders van Chihiro zijn gaan ze de boel een beetje verkennen todat haar vader eten ruikt en op jacht gaat naar het heerlijk geurende eten. Eenmaal de voedselstand gevonden is er niemand aanwezig om de bestelling op te nemen maar dat houdt Chihiro’s ouders niet tegen om alvast aan te vallen onder het mum van: “we betalen straks wel” Chihiro vindt het helemaal geen goed idee en eet niet mee. Chihiro gaat maar eens verder op onderzoek uit en stuit op de brug op Haku. Hij vertelt haar direct haar ouders op te halen en te verdwijnen terwijl hij zijn best doet om “ze” tegen te houden. Ze rent naar de voedselstand toe terwijl er overal om har heen lichten aangaan en er schimmem te voorschijn komen. Eenmaal aangekomen bij de voedselstand komt ze tot de ontdekking dat haar ouders veranderd zijn in varkens. Ze rent weer richting de tunnel maar waar eerste een greppel was is nu een gigantische rivier verschenen. Ze kan niet meer terug……

Langzaamaan begint ze te vervagen totdat Haku haar weer vindt en haar een pilletje geeft om niet te verdwijnen. Haku wil haar meenemen zodat hij haar weer terug kan sturen naar haar eigen wereld. Ze is namelijk in een wereld gekomen waar de goden en geesten komen om lekker te badderen of om eens verwend te worden in het badhuis. Haku spreekt een betovering over haar uit zodat ze niet gezien kan worden door de andere goden en geesten. Helaas gaat het goed mis en word ze toch gezien. Iedereen in het badhuis is in rep en roer een mens in hun midden, een schande. Yubaba, de baas van het badhuis is al driftig naar haar op zoek. Haku die om een één of andere manier Chihiro kent om vagelijk om haar geeft, geeft haar de instructies wat ze moet doen om werk in het badhuis te krijgen. Dat is namelijk de enige manier waarop ze kan blijven in het badhuis en wordt ze door Yubaba niet in dier of iets ergers verandert. Zodra eenmaal de rust in het badhuis weder gekeerd is gaat ze op pad om werk te krijgen. Met een koppigheid die haar eigen is lukt het Chihiro om werk te krijgen. Enige nadeel van de deal die ze met Yubaba sluit is dat ze ook een andere naam krijgt, namelijk Sen.

Het verdere verhaal wil ik niet vertellen daarvoor moet je echt deze film gaat kijken. Wat ik wel kan vertellen is dat we zien hoe Sen met behulp van Haku niet vergeet wie ze nu eigenlijk is en enkele leuke ontmoetingen met goden, geesten en andere wezens binnen deze geesteswereld. Hetgeen lijdt to allerlei hachelijke en grappige situaties.

Dit is nu echt een Animé waar ik erg van onder de indruk ben. Ten eerste is de tekenstijl not your average animé style maar toch nog steeds erg herkenbaar. Hier zitten geen grote ogen in of overdreven lichamen maar meer realistische lichaamskenmerken. Desondanks zijn de gezichtsuitdrukkingen er nog wel. Spirited Away heeft verder ook een paar van de mooiste graphics die ik ooit in een animé gezien heb. Let goed op als Sen in de trein zit die over het water rijdt wat een mooie graphics zitten er in deze scène. Het verhaal is ook heel erg boeiend en verveelt je voor geen moment. De film loopt meer dan twee uur door maar het boeit je van begin tot eind zonder dat je de aandacht voor het verhaal verliest. Ik denk dat je bij deze film ook niet even iets anders moet gaan doen want dan mis je denk ik elke keer wel iets. Karakters die je in deze film ontmoet hebben ook allen hun eigen charme en worden goed uitgebouwd. Deze film roept ook een aantal vragen op zoals wat als Chihiro ook verdwenen was, zou ze dan ook een schim worden??

Een hele goede animé waar ik om eerlijk om te zijn niets aan kan afkraken. Gewoon een toppertje binnen het animégenre. Zie blijkt maar weer dat ondanks dat een film een CineKid award heeft gewonnen het voor mij ook een topper kan zijn. Maar logisch eigenlijk, hij heeft ook een Silver Scream Award gewonnen!