Spider-Man: Into the Spider-Verse

Laten we ten eerste niet vergeten dat Disney nog steeds niet alle rechten heeft van alle Marvel characters om ze te pas en te onpas in de Marvel Cinematic Universe te gebruiken. Spider-Man bijvoorbeeld. De rechten liggen nog steeds bij Sony, maar een deal zoals nooit eerder gezien heeft ervoor gezorgd dat dit personage wel onderdeel is van de MCU. Een slimme zet van Sony, want Spider-Man, één van de populairste Marvel helden heeft onder de vlag van Avengers een groter succes dan ooit gekregen. Dat Sony naast de MCU Spider-Man een tweede Spider-Man franchise start onder haar eigen naam is dan een meesterlijke set. Enter the Spider-Verse.

De naam geeft het al weg, het universum, of eigenlijk het multiversum van Spider-Men. Er zijn meerdere realiteiten en in elk van deze realiteiten is er een Spider-Man of Spider-Woman. De ene realiteit is heel erg overeenkomstig met onze eigen realiteit, maar anderen zijn weer zo verschillend als dag en nacht. Om de toon te zetten beginnen we hier niet in de realiteit van de MCU Spider-Man, maar die van Miles Morales.

Miles Morales is een fan favorite Spider-Man uit de Ultimate Universe. Deze jongen wordt in zijn universum de tweede Spider-Man nadat hij evenals de Peter Parker uit zijn universum gebeten wordt door een spin die hem zijn krachten geeft. Hij wil de bron van zijn krachten achterhalen en stuit per ongeluk op een geheim laboratorium van Wilson Fisk. Fisk, oftewel de Kingpin wil uit het multiversum een alternatieve versie van zijn overleden vrouw en zoon halen. In deze realiteit is hij verantwoordelijk voor hun dood. Miles komt hier in aanraking met de ‘echte’ Spider-Man, die hem onder zijn hoede neemt en belooft zijn mentor te zijn. Het loopt echter anders en Spider-Man overleeft deze strijd om de Kingpin te stoppen niet. Kingpin heeft dan weliswaar zijn familie nog niet weten te redden, maar zijn gespeel met het multiversum heeft New York flinke, misschien wel onherstelbare schade gedaan. Miles staat er nu alleen voor om een tweede poging van Fisk tegen te gaan.

Nou ja alleen… de identiteit van Spider-Man wordt bekend gemaakt en wanneer Miles zijn respect wil betuigen bij het graf komt hij oog in oog te staan met Peter Parker, een alternatieve Spider-Man. En deze Peter Parker is niet de enige, want er zijn meer Spider-People terecht gekomen in dit universum. Samen gaan ze de strijd aan met Kingpin en zijn manschappen om terug te keren naar hun eigen realiteit en om de wereld van Miles te redden.

Beste Spider-Man tot nu toe! De keuze om Miles Morales (Shameik Moore) als Spider-Man neer te zetten is geniaal. Hiermee kan Sony een verhaal vertellen welke los staat van de MCU en zo een eigen lijn neerzetten. Dit doen ze door gebruik te maken van diverse andere Spider-People, waaronder andere fan favorites zoals Spider-Gwen en SP//der. Elke van de geïntroduceerde Spider-People heeft zijn of haar eigen stijl wat ook weer in de tekenstijl terug komt. De stijl van In the Spider-Verse moest ik overigens eerst even aan wennen, want dit is niet je typische animatie. Deze keuze mag gerust gedurfd genoemd worden. Dit kan kijkers die minder onconventioneel zijn afschrikken, maar wat mij betreft is het een uitstekende gok geweest. De grens tussen comic en animatie wordt bewust vaag gehouden, waardoor het een betere comic verfilming is dan welke Marvel tot nu toe. Het grootste aandeel hierin is de animatie en de wijze van het neerzetten van de verschillende personages. Ook de welbekende Marvel/Spider-Man humor is hier goed te vinden. Wie ligt er niet in de een deuk als ze horen van het kerstalbum van Spider-Man? Deze krijg je zelfs nog te horen, en voor mij is dat het kerstnummer van 2019 hoor! Spider-Man: Into the Spider-Verse zit zo boordevol inside jokes, fan service en hommages dat je met regelmaat niet weet waar je moet kijken of wat je nu weer overkomt. En dat alles op een manier dat je niet eens een die hard fan moet zijn om hier van te genieten.

Well played, Sony. Goede zet om een Spider-Verse op te zetten. Deze startende franchise zit barstensvol potentie en mag wat mij betreft nog zeker een tijdje doorgaan. Er zijn nog genoeg Spider-People te vinden die van toegevoegde waarde zijn voor komende delen.