Spider-Man: Homecoming

Poster voor de film "Spider-Man: Homecoming"

Spider-Man: Homecoming

PG-13 133 min - Action, Adventure, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2017
Director:  Jon Watts
Runtime:  2 h 13 min
Writers:  John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Jon Watts, Erik Sommers, Chris McKenna, Christopher D. Ford

Stars:  Tom Holland, Michael Keaton, Jacob Batalon, Laura Harrier, Zendaya, Marisa Tomei, Robert Downey Jr., Jon Favreau, Bokeem Woodbine, Martin Starr, Tony Revolori, Michael Chernus, Donald Glover, Tyne Daly, Hannibal Buress, Gwyneth Paltrow, Kerry Condon, Garcelle Beauvais, Jennifer Connelly, Logan Marshall-Green, Michael Mando, Kenneth Choi, Selenis Leyva, Isabella Amara, Jorge Lendeborg Jr., J.J. Totah, Abraham Attah, Tiffany Espensen, Angourie Rice, Michael Barbieri, Ethan Dizon, Martha Kelly, Stan Lee, Chris Evans, Gary Weeks, Christopher Berry, Tunde Adebimpe, Hemky Madera, Zach Cherry, Kirk Thatcher, Yu Lew, Sondra James, Bob Adrian, Gary Richardson, Joe Hang, Wayne Pére, Alexa Laraki, Liza Fagin, Miles Mussenden, Jona Xiao, Lorenzo James Henrie, Jonah Bowling, Rebeca Donovan, Stephen Vining, John Penick, Amy Hill, Kevin LaRosa Jr., Ren Colley, Jennifer Kim, Ari Groover, Louis Gonzalez, Stewart Steinberg, Andy Powers, Omar Capra, Nitin Nohria, Vince Foster, Brian Schaeffer, Chris Adams, Myles Anderson, Cassidy Balkcom, Sydney Shea Barker, Jeremy Francis Bell, Romar Bennett, Jonnah-Blaine Bowling, Maiya Boyd, Dante Brattelli, Michael Breath, Lauren Brumbelow, Wayne Burley, Randy Burnett, Liam Capek, London Carlisle, Friday Chamberlain, Leonardo Collaguazo, Richard R. Corapi, Marmee Regine Cosico, Joy Costanza, Roy Coulter, John Druzba, Elli, Adrian Favela, Gregory French, Tahseen Ghauri, Davvy Glab, Melissa Kay Glaze, Emelita T. Gonzalez, Austin Handle, Jonathan Randall Hunter, Jada Jarvis, Jerome Joyce, Faith Logan, Destiny Lopez, Sherin Maldonado, Melvin Kindall Myles, Donald K. Overstreet, Darshan Patel, Felix Perez, Calvin Powell, Salena Qureshi, Hallie Ricardo, Doug Scroggins III, Chris Sepulveda, Johnny Serret, Stephen Vining, Megan Wilkens, Nickolas Wolf, Trevor Wolf, Tiani Wright

Tagline: Homework can wait. The city can't.

Nadat Sam Raimi drie keer en Marc Webb twee keer de eer heeft gehad mag dit keer Jon Watts het stokje overnemen om Spider-Man succesvol op het witte doek te krijgen. Niet dat het de voorgangers niet gelukt is, maar na 3 delen was de Raimi variant een warboel geworden, Webb heeft hier maar twee delen voor nodig gehad. Gelukkig heeft Jon Watts een troefkaart, een heel belangrijke zelfs, want hij heeft het Marvel Cinematic Universe achter zich staan. Spider-Man is namelijk in Civil War geïntroduceerd als onderdeel van het MCU. Vlak voor deze film heeft Marvel het op een akkoord gegooid met Sony. Spider-Man mocht gebruikt worden in het MCU waarbij Sony de rechten voor de stand-alones in handen hield. Natuurlijk is er vanuit Marvel dan ook kruisbestuiving naar de Sony films.

Deze zesde Spider-Man film heeft als subtitel Homecoming. Vanaf de eerste reclameuitingen is er flink de nadruk gelegd op de aanwezigheid van Tony Stark (Robert Downey Jr.) in deze film. Sony kon eindelijk gebruik maken van de krachtige marketingcampagne om deze film bij voorbaat al tot 1 van de meest geanticipeerde films van 2017 te maken. De trailers verklapten ook vrij snel dat we als vijand een niet eerder gezien karakter te zien zouden krijgen. Adrian Toomes also known as The Vulture, een geniale rol van Michael Keaton.

Ik zal heel eerlijk zijn door direct aan te geven dat mijn verwachtingen vanaf het eerste moment vrij laag waren. De trailers gaven namelijk al veel te veel actie weg, en volgden de diverse trailers en teasers elkaar te snel op. Ook de nasmaak van de tweede Amazing Spider-Man was ik nog niet kwijt. Zou Sony de reboot nu wel goed doen? Van de Marc Webb Amazing Spider-Man films was ik namelijk geen fan.

We beginnen ons verhaal bij Peter Parker (Tom Holland) die opgehaald wordt om als geheim wapen ingezet te worden door Tony Stark in zijn strijd tegen Captain America. Kijk snel Civil War als je niet weet waar ik het over heb. De wijze waarop we dit verhaal te zien krijgen is door middel van een vlog. Peter houdt namelijk een dagboek bij van zijn avonturen. De onschuld van de op dat moment 14 jarige Peter Parker en hoe hij tegen dit alles aankijkt is verfrissend te noemen. Na Civil War mag hij het pak houden, maar hij is nog geen Avenger. Happy Hogan (Jon Favreau) moet hem in de gaten houden en ervoor zorgen dat hij niet in de problemen komt. Met het pak mag hij de misdaad bestrijden, en wie weet neemt Iron Man in de toekomst wel contact op met hem als hij weer nodig is. Het telefoontje laat op zicht wachten, maar Peter laat het er niet bij zitten om te bewijzen dat hij Avengers materiaal is. Zijn kans hiervoor komt als hij een transactie weet tegen te houden waarbij buitenaardse wapens verhandelt worden. Hij wil de hulp inschakelen van Happy en Tony die geen gehoor geven. Hij is volgens hen niet klaar voor het echte werk en wordt naar de zijlijn verplaatst. Natuurlijk neemt Peter hier geen genoegen mee.

Spider-Man: Homecoming overtrof mijn verwachtingen ruimschoots. We krijgen niet weer een reboot en origin story te zien van de webslingeraar. Hij is al even een ‘held’ en heeft hier een ander soort coming of age waar hij mee moet dealen. Is hij wel of geen Avengers materiaal en hoe combineert hij het heldendom met school? Dat is waar het hier om draait. Hierbij krijgen we erg leuke ondersteunende rollen te zien van Flash Tompson (Tony Revolori), Ned (Jacob Batalon), Michelle (Zendaya) en Liz (Laura Harrier) om er een paar te noemen. Het zijn niet de meest uitgewerkte personages, maar ze zorgen op de juiste manier voor de komische noot die toch zeker onderdeel uit moet maken van Spider-Man. De vijand die we te zien krijgen is ook niet de beste ooit, maar Keaton doet het gewoon goed, en het is natuurlijk prachtig om een sneaky Batman hommage in een Marvel film te zien.

Sony heeft met Spider-Man: Homecoming een dijk van een reboot te pakken. Marvel heeft eindelijk Spider-Man in het MCU en niet alleen dat. Ik denk dat we er wel vanuit mogen gaan dat de karakters die we hier te zien krijgen en waar naar gehint wordt, ook onderdeel uitmaken van het MCU. Niet alle karakters zijn even makkelijk uitwisselbaar, maar wie weet wat de toekomst zal brengen. Deze Sony/Marvel film brengt een nieuwe dimensie in het MCU die mij zeer goed bevalt. Met Tom Holland hebben ze de jongste Spider-Man tot nu toe naar het witte doek gehaald, maar er moet wel gezegd worden dat Spider-Man, als film(reeks) eindelijk volwassen is geworden.