Space Jam

Poster voor de film "Space Jam"

Space Jam

PG 88 min - Comedy, Family, Animation, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1996
Director:  Joe Pytka
Runtime:  1 h 28 min
Writers:  Herschel Weingrod, Timothy Harris, Steve Rudnick, Leo Benvenuti


Het jaar is 1996, een jaar nadat de Flippo geintroduceerd is. Looney Tunes waren nog nooit zo populair. Wat destijds ook immens populair was, is basketbal. Niet alleen de sport, maar ook bepaalde sporters hadden een bekendheid die bijna niet te evenaren was. De bekendste basketballer aller tijden is natuurlijk Michael Jordan. Deze man was zo bekend dat hij zelfs signature schoenen had van Nike, hét sportschoenenmerk. Looney Tunes en basketbal is een combinatie waar je niet snel aan zou denken, en toch is deze kruisbestuiving ontstaan in de 1996 film Space Jam.

Swackhammer, de eigenaar van de pretparkplaneet Moron Mountain is op zoek naar een nieuwe attractie en zijn oog is gevallen op de Looney Tunes. Hij stuurt zijn minions om de Tunes te ontvoeren. Helaas voor Swackhammer loopt dat iets anders dan gepland, want in ware Looney Tunes traditie worden de ‘simpele’ minions bedrogen en gaan ze akkoord om een basketbal wedstrijd aan te gaan met de cartoon charakters. Slimme zet natuurlijk van Bugs en co, want ondanks dat ze zelf niet kunnen basketballen zijn de onderdanen van Swackhammer onderdeurtjes die niet eens een bal kunnen optillen.

 

De bedriegers komen echter bedrogen uit als de ‘onderdeurtjes’ de basketbaltalenten van enkele basketballegendes stelen om zo niet alleen hun talent, maar ook lengte mee te krijgen. De Tunes moeten het nu op een andere boeg gooien en roepen de hulp in van Michael Jordan.

Iedereen heeft deze film wel gezien, toch? Ik kijk nog steeds met heel veel liefde naar deze film en heb een grijns vanaf het eerste tot en met het laatste moment van deze film. Dat Warner Bros deze film opnieuw heeft uitgegeven in 4K is dan ook helemaal grandioos. De film vertaald zich erg goed naar het haarscherpe beeld  waar de Tunes van het beeld afspatten.

Even terug naar de inhoud in plaats van de verpakking. Space Jam is natuurlijk een erg lange Looney Tunes aflevering met alle bekende grappen en grollen. Is dit allemaal niet teveel en te lang uitgerekt in een film van 88 minuten? Nee, wat mij betreft niet. Het is hilarisch 25 jaar later de houterige acteertalenten van de basketballers te zien. Destijds was het al tenenkrommend, nu helemaal, maar de grap is dat het ook niet anders zou kunnen. Serieus acteertalent van deze mannen zou de hele charme van de film teniet doen.

Heerlijke blast from the past die met een nieuwe uitgave perfect meegaat met Space Jam: A New Legacy. Goed wil ik deze film niet noemen, maar een heel erg lekkere guilty pleasure is het zeker!