Sons of Honour

Poster voor de film ""

Sons of Honour

86 min - Documentary
Your rating:

Country:   Italy Netherlands
Language:  Italian
Release Date:  2020
Director:  Sophia Luvarà
Runtime:  1 h 26 min
Writers:  Sophia Luvarà, Sara Vos

Stars: 

De ‘Ndrangheta, één van de machtigste maffia-organisaties ter wereld. Met een thuisplaats in de regio Calabria is het één van de rijkste en machtigste organisaties in de wereld. Wat begonnen is als een regionale organisatie is door de jaren heen uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie.

De ‘Ndrangheta bestaat net als vele maffia organisaties uit verschillende families en beslaat al meerdere generaties. Door gestructureerde indoctrinatie van de kinderen heeft de ‘Ndrangheta zijn voortbestaan nagenoeg verzekerd.

De jongens uit deze verschillende families worden al van jongs af aan ingezet in verschillende, vaak criminele praktijken. Het feit dat de jongeren minderjarig zijn, houdt vaak in dat ze een lichtere straf krijgen wanneer ze gearresteerd worden.

In 2012 begon de rechter Roberto di Bella kinderen van ‘Ndrangheta families uit de gewelddadige omgeving te halen. Di Bella probeerde zo te voorkomen dat de jongens uit families geassocieerd met de ‘Ndrangheta in de voetsporen van hun vaders zouden treden.

De documentaire Sons of Honour volgt rechter Roberto di Bella en vier jongeren, Reda, Bader, Pierpaolo, en Simone, die in een groepshuis zijn geplaatst. De jongeren krijgen daar structuur aangeboden en leren om van het criminele pad te blijven. Hoewel de jongens semi-opgesloten zitten, genieten ze toch enige vrijheden en wordt deze methode aan de jongeren uitgelegd dat dit hun laatste kans is; hierna is er geen weg terug en kunnen ze in de gevangenis terecht komen. Kan de aanpak van één man het lot van deze jongeren veranderen.

Deze documentaire van Sophia Luvarà geeft een indrukwekkende kijk in het dagelijks leven van de jongeren. Het wordt in de documentaire vrij duidelijk dat de jongens al een leven vol geweld gewend zijn. Hun laconieke houding tegenover geweld staat in contrast met de saamhorigheid die de jongens onderling vertonen. Je ziet hoe sommigen vrijkomen uit het groepshuis en helaas ook hoe een enkele naar een beveiligde inrichting wordt verplaatst. Ook krijg je in de aftiteling te weten hoe het de jongeren verder vergaan is na de documentaire.

Wat ik persoonlijk mis is hoe de jongeren worden voorbereid op het leven in de buitenwereld. Het wordt niet duidelijk gemaakt of de jongens ook een vorm van scholing krijgen, of dat ze een vak kunnen leren tijdens hun verplichte verblijf in het groepshuis, terwijl de bedoeling is om de jongeren uit de criminele wereld te houden. Ondanks dit gemis is Sons of Honour een interessante documentaire die inzicht geeft in de pogingen om dit soort jongeren te helpen.