Skyscraper

DwayneThe Rock’ Johnson. Hij is bijna 2 meter lang, 120 kilo puur spieren. Deze man kan een vrachtwagen bankdrukken en heeft de bouw van King Kong. Daarnaast heeft hij al een aantal krachtige helden gespeeld. Hij was Hercules nota bene! Hoe ga je iemand als hem neerzetten als een bescheiden en kwetsbare held? Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar in Skyscraper is dat wel degelijk gelukt.

Het verhaal begint 10 jaar geleden. Will Sawyer (Dwayne Johnson) is een FBI agent betrokken bij het redden van een moeder met twee kinderen van hun ontspoorde vader. Dit gaat zacht gezegd een beetje verkeerd. Will en zijn team raken zwaar gewond. Fast forward naar 10 jaar later. We zien dat Will zijn been verloren heeft aan het incident met de gijzeling. Hij is niet langer bij de FBI en werkt nu als hoofd beveiliger in een enorme wolkenkrabber (heel verrassend, je zou haast zeggen dat het in de titel zit). Hij neemt zijn prachtige vrouw en twee kinderen mee naar zijn nieuwe werkplek. De verf is nog nat op dit gebouw zo nieuw is het. Will deelt de functie als hoofd van beveiliging voor Zhao industries met Ben Gillespie (Pablo Schreiber) tevens een ex-FBI agent die bij hetzelfde incident 10 jaar eerder betrokken was. Hij heeft al zijn ledematen nog, maar zit wel onder ernstige, wrok koesterende brandwonden.

Zhao (Chin Han) geeft Will volledige admin rechten via een speciale tablet die met face recognition beveiligd is. Al vrij snel nadat dit plot-device geïntroduceerd is wordt voor de kijker duidelijk dat er onwelwillende personen aan het werk zijn in het bedrijf, waaronder Ben. Na een mislukte poging om Will op slinkse wijze van zijn tablet te beroven is hij genoodzaakt dit zelf te doen. Hij werkt voor een groep terroristen die het op de eigenaar van Zhao industries hebben gemunt. Ze hebben het gebouw al geïnfiltreerd, hebben brand gesticht en hebben de tablet nodig om de brandbeveiliging te omzeilen. Dat is allemaal tot daar aan toe, maar Will’s gezin is ook nog in het gebouw, een paar verdiepingen boven de brand. Kreupel als hij is, redden zal hij ze!

Als er één ding is wat direct opvalt in deze film, dan is het wel Dwayne’s acteerwerk als een man met een been prothese. Je ziet hem niet terroristen door muren gooien of tanks kantelen. Ja, hij is nog steeds een enorm beest van een man, maar hij is duidelijk beperkt en zeker niet onschendbaar. Hij heeft voor de opnames echt zijn huiswerk gedaan over hoe je met een prothese zou lopen en bewegen. Voor iemand die gebouwd is als een twee-dimensionale actieheld is dit echt verrassend! De actie in de film is spannend en meeslepend, hoewel wel enorm voorspelbaar op veel momenten. Heel veel elementen lijken geïnspireerd te zijn door Die Hard. Wat daarom voor de film spreekt is dat ze niet proberen enorm complexe motivatie en plot-twists in de film te verwerken. Zhao heeft iets wat criminelen willen, terroristen komen het halen, maar helaas zit Dwayne Johnson in de weg, the end. Al met al is dit een vermakelijke actiefilm die lekker makkelijk wegkijkt.