Silent Night

Poster voor de film "Silent Night"

Silent Night

100 min - Drama, War
Your rating:

Country:   Canada
Language:  English
Release Date:  2002
Director:  Rodney Gibbons
Runtime:  1 h 40 min
Writers:  Roger Aylward


Kerstmis is de tijd van verbroedering en wonder. Dit geldt voornamelijk in oorlogstijd. In de Eerste Wereldoorlog hadden we de befaamde “Christmas Truce”, waarbij Franse, Engelse en Duitse soldaten uit hun loopgraven kwamen om samen kerstmis te vieren.  Silent Night vertelt een klein kerstwonder uit de Tweede Wereldoorlog. De film is zelf gebaseerd op een waargebeurd verhaal en opgetekend uit de memoires van de echte Fritz Vincken.

De Ardennen, 1944. De befaamde “Battle of the Bulge” is in volle gang en door het bos proberen moeder Elisabeth Vincken (uitmuntend vertolkt door Linda Hamilton) en haar jongste zoon Fritz Vincken (zeer sterk neergezet door een jonge Matthew Harbour) het oorlogsgeweld te ontvluchten. Ze willen de rest van de oorlog afwachten in een hutje midden in het bos. Opeens gaat de deur van het hutje open. Jonge Fritz hoopt dat het zijn vader is, die als kok in het Heer (De Duitse landmacht, red.) werkt. Wanneer hij recht in de loop van een M1 Garand (een veel gebruikte geweer door het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog, red.), kijkt beseft hij dat het Amerikaanse soldaten zijn, die onderdak zoeken voor hun gewonde kameraad. Frau Vincken laat Fritz de wapens van de Amerikanen verstoppen. Ze wil niet dat er wapens in haar hut aanwezig zijn. Sergeant Ralph Blank (gespeeld door Alain Goulem) gaat hier mee akkoord, maar pas nadat hij Soldaat Jimmy Rassi (gespeeld door Romano Orzari) de opdracht gegeven heeft om samen met Fritz de wapens op te halen. Wanneer Fritz en Jimmy zonder wapens terugkeren, stuiten ze op een Duitse patrouille, geleid door Leutnant Hans Klosterman (subliem vertolkt door Martin Neufeld).

Wanneer de Duitsers de hut binnentreden, ontdekken ze de Amerikaanse soldaten.  Na veel spanningen, overtuigd Frau Vincken alle aanwezige soldaten om hun geschillen voor een dag aan de kant te zetten en een kerstmaal te delen. Wanneer soldaat Rassi er achter komt dat Frau Vincken niets anders kan serveren dan een zeer karige soep van aardappelen, initieert hij dat alle soldaten een deel van hun rantsoen opgeven. In eerste instantie geven de soldaten onwillig een deel van hun rantsoen op, maar tijdens de maaltijd verbroederen de soldaten van beide partijen. Er worden verhalen uitgewisseld van thuis en samen worden er kerstliederen gezongen.

Wanneer ze de volgende ochtend wakker worden, staat er een Amerikaanse Kapitein van de Militaire Politie (gespeeld door James McGowan)  in het hutje. Na een klein praatje met de Amerikaanse soldaten, beveelt hij de Duitse soldaten om hun wapens op te halen en de Amerikanen te executeren. De Duiters halen hun wapens op, maar onder leiding van luitenant Klosterman, weigeren ze hun nieuwe vrienden te executeren. De Amerikaanse MP blijkt Hauptmann Dietrich van een Duitse commando eenheid te zijn. (Noot: De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog (en vooral tijdens de Battle of the Bulge), Engels sprekende commando’s ingezet om zo verwarring te zaaien onder de geallieerden. Deze commando’s stonden onder het bevel van de beruchte Otto Skorzeny. De naam van deze operatie, was Unternehmen Greif, red.).  Nadat Frau Vincken voor de Amerikaanse soldaten gaat staan, wordt zij door Hauptmann Dietrich met zijn geweer neergeslagen en net voordat hij Frau Vincken wil execturen wegens verraad, besluit Leutnant Klosterman in te grijpen en slaat Hauptmann Dietrich met een pistool neer.  De Amerikanen nemen Hauptmann Dietrich gevangen. Hierna stroomt het kleine hutje leeg. Sergeant Blank overtuigt Leutnant Klosterman om hem soldaat Heinrich (gespeeld door Casian Bopp) als gevangene mee te geven, zodat hij uit de oorlog wordt gehaald. Leutnant Klosterman gaat hiermee akkoord en geeft Sergeant Blank een kompas, zodat hij veilig naar zijn linies terug kan keren. Toen ze elkaar ontmoetten waren ze vijanden, maar toen ze afscheid namen, namen ze afscheid als vrienden.

Een saillant detail, is dat dit verhaal echt gebeurd is. Fritz Vincken is later naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Hij is op Hawaii een bakkerij begonnen. Toen Fritz ouder werd, besloot hij op zoek te gaan naar de Amerikaanse soldaten. Met behulp van de Amerikaanse misdaad-reality dramaserie “Unsolved Mysteries”, heeft hij Sergeant Ralph Blank in 1995 weergevonden. Hierna besloot Fritz zijn memoires op te tekenen, die uiteindelijk resulteerden in deze verfilming.

Het is lang geleden dat een film mij echt aan het scherm gekluisterd heeft, maar “Silent Night” heeft dit voor elkaar gekregen. Het acteerwerk in de film is ijzersterk, met een subliem neergezette Frau Vincken door Linda Hamilton. Ook de rest van de rollen zijn zeer goed gecast. Wat mij betreft verdiend de casting director hier een grote pluim voor. Wat ik ook zeer goed vind in de film, is dat de Duitsers (inclusief Frau Vincken en Fritz Vincken) daadwerkelijk Duits praten onderling, maar om spanningen en misverstanden te voorkomen, besluit Frau Vincken dat er alleen maar Engels gesproken wordt in het kleine hutje.

“Silent Night” mag misschien een Hallmark film zijn, maar zoetsappig is hij absoluut niet. Het is een film over een kerstwonder en verbroedering. Wat mij betreft zou iedereen deze film moeten zien. Op mijn kerstlijst komt hij zonder twijfel terug!