Sicario: Day of the Soldado

Is het mogelijjk dat een vervolg beter is dan het eerste deel? Wat mij betreft wel. Ik ben ook van mening dat Sicario: Day of the Soldado zijn voorganger uit 2015 overtreft. Ik zal hier later wat meer over inwijden.

In Kansas City wordt een willekeurig winkelcentrum opgeschrikt door een aantal explosies. Een 4-tal zelfmoordterroristen richten een bloedbad aan. Na onderzoek, blijkt dat in ieder geval een van deze terroristen door Coyotes (een coyote is een lid van een Mexicaanse kartel, die mensen illegaal de Verenigde Staten binnen smokkelt, red.) het land binnen is gesmokkeld. De regering van de Verenigde Staten besluit hierop een clandestiene operatie op touw te zetten, geleid door CIA agent Matt Graver (gespeeld door Josh Brolin). Matt krijgt de nadrukkelijke opdracht mee dat niemand mag weten dat de Verenigde Staten achter deze operatie zit. Matt besluit om een oorlog te starten tussen twee rivaliserende kartels, namelijk het Matamoros kartel en het Reyes kartel. Matt rekruteert een van zijn vertrouwelingen, voormalig Mexicaanse aanklager, turned Black Operative Alejandro Gillick (voortreffelijk vertolkt door Benico del Toro).

Samen stellen ze een team samen, die onder de radar kan blijven. Al snel executeert Alejandro een belangrijke advocaat van het Matamoros kartel, terwijl Matt ondertussen Isabel Reyes (gespeeld door Isabela Moner) (de dochter van de leider van het Reyes kartel) kindapped. Ze transporteren Isabel naar een safehouse in Texas, waar ze al snel “bevrijd” wordt door Alejandro en een aantal politieagenten. Isabel wordt al snel uitgeleverd aan Mexico, maar wanneer Matt, Alejandro en de rest van het team haar naar het dropoff punt escorteren (dat diep in Matamoros gebied ligt, zodat haar vader haar daar vandaan moet halen), worden ze in een hinderlaag gelokt door hun begeleiders van de Mexicaanse Federale Politie. In de consternatie die door deze hinderlaag ontstaat, weet Isabel te ontsnappen. Wanneer het team er achter komt, gaat Alejandro achter haar aan.

Matt en zijn team keert ondertussen terug naar hun uitvalsbasis in de Verenigde Staten, waar ze door de Secretary of Defense (gespeeld door Matthew Modine) van hun missie af worden gehaald, Met de instructie om Isabel te vermoorden, zodat er geen losse eindjes zijn. Matt geeft deze instructie door aan Alejandro, die Isabel ondertussen gevonden heeft. Alejandro ontpopt zich ondertussen als een vaderfiguur voor Isabel en weigert het bevel uit te voeren, beseffende  dat hij hiermee ook zijn eigen doodsvonnis tekent. Weten Alejandro en Isabel uit de handen van Matt en zijn team te blijven en veilig terug te keren naar de Verenigde Staten? Ik zou zeggen, kijk deze lekkere, duistere misdaad thriller!

Aan het begin van deze recensie heb ik geconstateerd dat Sicario: Day of the Soldado beter is dan zijn voorganger uit 2015, Sicario. De actie is beter uitgewerkt en een stuk geloofwaardiger dan in zijn voorganger. Maar de vraag die bij mij naar boven kwam tijdens het kijken van de film is of Sicario: Day of the Soldado wel gezien moet worden als een sequel van Sicario, of moet deze tweede film uit de geplande trilogie gezien worden als een op zichzelf staande film? Het kan als beide. Sicario: Day of the Soldado valt als het ware niet te vergelijken met zijn voorganger. Het heeft geen aansluitende elementen. Sicario: Day of the Soldado kan gezien worden als weer een volgende missie voor Matt en zijn team.

Waar Sicario zich voornamelijk richtte op het smokkelen van drugs, richt Sicario: Day of the Soldado zich op de meest recente goudmijn van de drugskartels, namelijk: Mensensmokkel. Hiermee raakt de film een gevoelige snaar in de Verenigde Staten, namelijk het immigratiebeleid. In Januari 2019, toen president Donald J. Trump pleitte voor zijn Border Wall, haalde hij aan dat de Mexicaanse Drugskartels namelijk Islamitische terroristen de Verenigde Staten binnensmokkelen (begint dit een beetje bekend te klinken?). Hij kwam met fotografisch bewijs dat er gebedskleden in de woestijn gevonden waren. Alles werd snel teruggenomen wanneer hij er op gewezen werd dat het “fotografisch bewijs” eigenlijk een still uit Sicario: Day of the Soldado was.

Net zoals Sicario is Sicario: Day of the Soldado een lekkere, duistere film, die weergeeft dat beide partijen in “The War on Drugs” geen illegale praktijken schuwen. Sicario: Day of the Soldado is een stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger en heeft er bij mij voor gezorgd dat ik uitkijk naar deel 3!