Shadow

Poster voor de film "Shadow"

Shadow

116 min - Drama, Action
Your rating:

Country:   China Hong Kong
Language:  Mandarin
Release Date:  2018
Director:  Zhang Yimou
Runtime:  1 h 56 min


Films uit Azië zie niet vaak in de Nederlandse bioscopen. Als een film festival zoals het Internationaal Film Festival Rotterdam deze films toont dan ga ik graag langs om die films te zien. Ondanks de reistijd. En zo heb ik de film Shadow gezien.

Shadow vertelt een verhaal tijdens de Chinese Drie Koninkrijken periode. In China zijn verschillende koninkrijken. Elk heeft een eigen koning en een eigen gebied. Het gebied wisselt door veroveringen op een ander koninkrijk. Steden worden opgenomen in het andere koninkrijk en op deze manier ligt je geboorte stad niet meer in het eigen koninkrijk. Ga je oorlog voeren om de stad terug te veroveren? Of probeer je de vrede te bewaren? Dat is de achtergrond.

Het koninkrijk Pei heeft een koning die de vrede wil bewaren. Een groot deel van zijn volk wil de stad Ying terugveroveren. De koning wil geen totale oorlog riskeren. Alles wat zijn positie op de troon bedreigt wil hij voorkomen. De commandant wil Ying terugveroveren en hij is niet bang voor oorlog. Hij heeft generaal Yang van het andere koninkrijk uitgedaagd. De uitdaging is een duel tussen de generaal en de commandant. De inzet is de stad Ying. De winnaar krijgt de stad.

De commandant vertelt zijn koning wat hij gedaan heeft: de uitdaging, het duel en de inzet. De koning is woest. Hij ontneemt de commandant zijn positie. En daarnaast stuurt hij een vredesboodschap naar generaal Yang. De commandant is niet de echte commandant, maar een schaduw. De echte commandant heeft jaren geleden in een duel met generaal Yang een wond opgelopen. De wond geneest en neemt langzaam zijn kracht weg. De schaduw is de marionet van de echte commandant. Hij heeft een plan om de stad Ying terug te krijgen. Daarna ontvouwen de plannen van de koning, de commandant en de generaal zich. Het zijn geheime plannen, met verraad en moord. Alles om de stad terug te krijgen.

De film Shadow laat een grijs en grauw landschap zien. De personages zijn in dezelfde grijze, grauwe kleuren gekleed. De enige kleur die je heel af en toe kunt zien is het rood van het bloed. En daarnaast regen, heel veel regen, bij elke scene die buiten is regen. Het past allemaal wel bij elkaar om de sfeer van de gebeurtenissen te schetsen. Deze stijl van film zie ja vaker terug bij Yimou Zhang. Hij heeft dit vaker laten zien. Hij is ook regisseur van Hero en House of Flying Daggers. (En ook van The Great Wall.) Daarin heeft hij ook heel gestileerd kleuren gebruikt.

De beste scene is het moment dat de commandant op zijn guqin speelt en zijn vrouw op de guzheng. Een gesprek zonder woorden, maar met muziek gaf hun ingewikkelde relatie aan. Mijn conclusie is dat Shadow een degelijke film is. Het springt er niet uit, maar zit goed in elkaar en is onderhoudend.