Seven Samurai

Poster voor de film "Seven Samurai"

Seven Samurai

NR 207 min - Action, Drama
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1954
Director:  Akira Kurosawa
Runtime:  3 h 27 min

Stars:  Toshirō Mifune, Takashi Shimura, Yoshio Inaba, Seiji Miyaguchi, Minoru Chiaki, Daisuke Katô, Isao Kimura, Keiko Tsushima, Yukiko Shimazaki, Kamatari Fujiwara, Yoshio Kosugi, Bokuzen Hidari, Yoshio Tsuchiya, Kokuten Kôdô, Eijirô Tôno, Jun Tatara, Atsushi Watanabe, Toranosuke Ogawa, Isao Yamagata, Kichijirô Ueda, Sôjin Kamiyama, Gen Shimizu, Keiji Sakakida, Shinpei Takagi, Shin Ôtomo, Toshio Takahara, Hiroshi Sugi, Hiroshi Hayashi, Sachio Sakai, Sôkichi Maki, Ichirô Chiba, Noriko Sengoku, Noriko Honma, Masanobu Ôkubo, Etsuo Saijo, Minoru Itô, Haruya Sakamoto, Gorô Sakurai, Hideo Shibuya, Kiyoshi Kamoda, Senkichi Ômura, Takashi Narita, Shôichi Hirose, Kôji Uno, Masaaki Tachibana, Kamayuki Tsubono, Taiji Naka, Chindanji Miyagawa, Shigemi Sunagawa, Akira Tani, Akio Kusama, Ryûtarô Amami, Jun Mikami, Haruo Nakajima, Sanpei Mine, Masahide Matsushita, Kaneo Ikeda, Takuzô Kumagaya, Ippei Kawagoe, Ippei Kawagoe, Jirô Suzukawa, Junpei Natsuki, Kyôichi Kamiyama, Haruo Suzuki, Gorô Amano, Akira Kitchôji, Kôji Iwamoto, Hiroshi Akitsu, Akira Yamada, Kazuo Imai, Eisuke Nakanishi, Toku Ihara, Hideo Ôtsuka, Shû Ôe, Yasuhisa Tsutsumi, Yasumasa Ônishi, Tsuneo Katagiri, Megeru Shimoda, Masayoshi Kawabe, Shigeo Katô, Yoshikazu Kawamata, Takeshi Seki, Haruko Toyama, Tsuruko Mano, Matsue Ono, Tsurue Ichimanji, Masako Ôshiro, Kyôko Ozawa, Michiko Kadono, Toshiko Nakano, Shizuko Azuma, Keiko Mori, Michiko Kawabe, Yûko Togawa, Yayoko Kitano, Misao Suyama, Toriko Takahara, Takeshi Katô, Tatsuya Nakadai, Ken Utsui, Ren Yamamoto

Tagline: Will Take Its Place With the Seven Greatest Films of All Time!

Ik denk dat de meeste bezoekers van deze website wel weten dat ik een voorliefde heb voor Japanse films. Het merendeel van de Japanse films wat ik gezien heb zijn yakuza en horror films. Meerderen hebben mij gezegd dat ik Seven Samurai een keer moest gaan kijken. De meningen van anderen zijn belangrijk voor mij en als men zegt dat ik een bepaalde film moet gaan kijken, dan probeer ik dat ook te doen. Het enige probleem met aanraders van anderen is, dat die bij mij meestal niet de hoogste prioriteit hebben. Een tijdje terug heb ik deze film gekregen van mijn maat Bob. Diezelfde avond heb ik hem voor het eerst gezien.. afgelopen weekend voor de tweede keer gekeken, maar nu met de intentie om er een recensie over te schrijven.

Seven Samurai is het verhaal van een dorp, wat in de wetenschap is van het feit dat zodra er geoogst is ze overvallen zullen worden. Na een overleg tussen de dorpelingen besluiten ze de dorpsoudste te bezoeken en zijn advies te vragen. Hij vertelt over zijn geboortedorp wat door rovers verwoest is. Tijdens de vlucht uit zijn dorp zag hij dat één dorp de aanval overleefde, een dorp dat samurai ingehuurd had! Er wordt besloten om samurai in te huren om het dorp te verdedigen en de rovers voor eens en altijd te verjagen. Er is enkel één probleem. Ze hebben niets om de samurai mee te betalen behalve de maaltijden die ze kunnen geven ten tijde van hun aanwezigheid in het dorp. Helaas vechten de meeste meesterloze samurai enkel voor eer of geld. Ze moeten dus op zoek gaan naar samurai die en goed zijn en enkel willen vechten zonder beloning en eer.

Het duurt een tijd maar uiteindelijk vinden ze de eerste samurai Kambei, (Takashi Shimura) die bereid is de boeren te helpen. Hij en zijn leerling Katsushiro (Isao Kimura) zijn de eerste twee van de Seven Samurai die het dorp gaan verdedigen tegen de rovers.
Het duurt niet lang of de volgende van de samurai is gevonden. Gorobei (Yoshio Inaba) weet de vierde samurai te werven. Het is de vrolijke derderangs samurai Heihachi (Minoru Chiaki) die de gelederen met zijn goede humeur komt versterken. Kambei weet ook nog een samurai erbij te werven. Het is zijn rechterhand van vroeger, Shichiroji (Daisuke Kato) Nadat zij nog een meester in de zwaardvechtkunst weten te vinden Kyuzo, (Sejii Miyaguchi) zijn ze met zes samurai. De orthodoxe twijfelachtige samurai Kikuchiyo (Toshiro Mifune) is de laatste die het gezelschap van zeven compleet maakt.

Wat volgt is de strijd die de samurai strijden. Het is een strijd die gestreden wordt op meerdere vlakken, dus niet alleen tegen de rovers. Wat deze strijd verder inhoudt en hoe deze verloopt, ja daarvoor moet je deze klassieker zelf maar eens bekijken.

Seven Samurai wordt bijna overal beschreven als één van de beste films ooit gemaakt….. Je kan zeggen wat je wil maar met deze voorkennis heb je natuurlijk wel een verwachtingspatroon. En tjah één van de beste films ooit, dat is iets wat je mij niet snel zou horen zeggen. Die film moet dan wel heel erg goed zijn, en dat is Seven Samurai. Dit is één van de langste films al dan niet de langste film die ik ooit gezien heb. Maar ondanks dat deze film 3 en een half uur duurt verveelt die geen moment. Ik zal het je nog sterker vertellen, aan het eind van de film dacht ik letterlijk: “Is de film nu al afgelopen?” Dat is sowieso iets wat ik niet snel bij films heb, en dan al helemaal niet bij erg lange films.

Maar ja drie en een half uur, 1954 en ook nog één van de beste films ooit gemaakt? Raar maar wel helemaal waar. Deze film wordt ook door meerderen omschreven als de eerste werkelijke actiefilm. Of dat waar is weet ik niet, maar het is wel een feit dat in deze films elementen zitten voor het eerst hier in gedaan zijn die je nu in (bijna) elke actiefilm terugziet. Hier werd voor de eerste maal gebruik gemaakt van onder andere Slow Motion om het drama-effect te verhogen en de manier waarop de helden weergegeven worden. Wat mij in Japanse films sowieso aanspreekt komt in deze film heel erg goed naar voren. Japanners staan erom bekend om niet een karakter door middel van natuurlijk en realistisch acteerwerk weer te geven. Nee, ze doen dit door middel van emotie, emotie in het gezicht, lichaamshouding en vooral hun woorden. Je voelt aan de intonatie in de stem aan of een Japanner kwaad, vrolijk of gewoon verlegen is. Dit is iets was in deze film gewoon geniaal goed overkomt. Zodra Mifune zijn speech houdt in de film tegenover de andere samurai, dan voel je zijn emotie gewoon, je leeft echt met hem mee. Dat is trouwens één van de krachten achter deze film waardoor het één van de beste films ooit is. Kurosawa neemt in deze film de tijd om de karakters die hoofdrollen gaan vervullen uit te diepen en hiermee de kijker ook een herkenbaarheid met hen weet te geven.

Het mag een actiefilm zijn van meer dan 50 jaren terug, maar ik denk dat ik en vele anderen liever deze oude rot zien dan een hedendaagse actiefilm. Ik durf zelfs te beweren dat ik geen enkele actiefilm ken die tegen deze film kan opwegen, en ik denk dat dat ook nog wel een heel erg lange tijd zo zal blijven. En ik spreek dan niet alleen voor mijzelf. Deze film mag van mij met recht één van de beste films ooit genoemd worden. Seven Samurai, een tijdloze klassieker van ongekende hoogte!