Scoob!

Scooby-Doo, Where Are You?! Welke dertiger of veertiger van nu is niet opgegroeid met deze kreet? Deze zaterdagochtend cartoon is in 1969 gecreëerd en is zelfs nu nog te zien in de originele vorm of één van de vele vervolgen. Deze cartoon gemaakt door Hanna Barbera volgt de tieners Shaggy. Daphne, Velma, Fred en de hond Scooby Dooby Doo terwijl ze allerlei mysteriën oplossen. Stuk voor stuk lijken ze bovennatuurlijk te zijn totdat ze het monster ontmaskeren. Naast het avontuurlijke aspect stond deze cartoon vooral bekend om de grappen en grollen van hoofdzakelijk Shaggy en Scooby. Deze twee angsthazen veroorzaakten elke keer weer hilarische situaties waar ze het monster ook weer in weten te betrekken.

Hanna Barbera had niet alleen Scooby in de kast als cartoon, maar ook de Flintstones, Tom & Jerry, Yogi Bear, Jetsons, Birdman en vele andere cartoons komen uit de stal van deze studio. Tegenwoordig vallen ze onder Warner Bros. Animation waar ze nog voor veel meer verantwoordelijk zijn.

Scooby & the Gang is nu niet direct de cartoon waar ik als eerste aan denk als ik aan retro cartoons denk. Ik blijf meer bij de stoere jongens tekenfilms uit de jaren 80, maar toch denk ik met veel plezier terug aan deze tekenfilm. Vooral de crossover tekenfilms heb ik mij mee vermaakt destijds waar ook echte monsters in naar boven kwamen. Toch wel een beetje stoer toch?

Na twee live action verfilmingen heeft het stil gelegen rondom Scooby Doo op het (thuis)bioscoop vlak tot nu toe met de geanimeerde ‘Scoob!’ Deze film is een nostalgische knipoog naar de jaren 60 cartoons. Ze hebben zelfs voice over legende Frank Welker erbij betrokken als Scooby Doo. We hebben hier een animatie die zowel voor de nostalgische kijker als de nieuwe kijker gemaakt is. Dat is overduidelijk omdat we eerste een origin van Shaggy en Scooby te zien krijgen. Ik vind dat persoonlijk vaak overbodig, maar goed, het past wel en leidt ook niet teveel af. Na deze origin krijgen we echter een shot voor shot remake van de oorspronkelijke introductie van de cartoon met bijbehorende soundtrack. De toon wordt hiermee meteen goed gezet.

Mysterie Inc. is klaar voor de volgende stap en daarvoor lijkt het erop dat de groep uit elkaar kan vallen. Scooby en Shaggy worden ontvoert en komen terecht in een plot waarbij ze samen met Birdman de strijd aan moeten gaan Dick Dastardly.

Cinematic Universe? Ja, stiekem wel een beetje want naast de twee eerder genoemde personages krijgen we meer HB personages te zien. Ik vind het wel gaaf maar het voelt een beetje over the top. Elke studio doet aan cinematic universes en dat is overkill. Hier vind ik het niet zo erg, want ook in de jaren 70 en 80 deed Hanna Barbera hier al aan met crossover cartoons.

Terugkomend naar de essentie van deze film. Scooby Doo en het mysterie. Dat ligt hier helaas op de achtergrond. Het element van mysterie is ondergeschikt aan de actie. Dit is niet vervelend, maar niet waar Scooby Doo over hoort te gaan. Als je dit combineert met het shared universe aspect is het wel logisch, maar de echte fans van Scooby Doo zullen teleurgesteld zijn. Al met al zijn er gelukkig genoeg knipogen naar de roots waardoor het voor mij toch een erg verteerbare film is. Ik kijk ook wel uit naar vervolgen van dit universum, misschien is dit voor mij toch wel een niet zo heel erg guilty pleasure.