Schoolgirl Apocalypse

Poster voor de film "Schoolgirl Apocalypse"

Schoolgirl Apocalypse

86 min - Horror
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2011
Director:  John Cairns
Runtime:  1 h 26 min
Writers:  John Cairns


Japanse schoolmeisjes in uniform is een onderwerp wat al meerdere malen in films naar voren is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan films als “Stacy”, “Machine Girl”, “Vampire Girl vs Frankenstein Girl” (er zullen er nog wel veel meer zijn, ik kan je echter aanraden om het niet te gaan opzoeken op google). Dat de fascinatie, haast op het obsessieve af, met het maken van films waarin Japanse schoolmeisjes (al dan niet in uniform) een prominente rol spelen niet alleen voorbehouden is aan Japanse regisseurs, bewijst John Cairns met zijn debuut als regisseur.

Sakura (Rino Higa), een teruggetrokken meisje, verdeelt haar tijd tussen Kyūdō (japans Boogschieten) en het leren van de Engelse taal door middel van een textboek. Wanneer de mannen van het dorp waar Sakura woont compleet doordraaien en erg agressief worden, slaat ze op de vlucht met haar boog en haar oefenboek. Haar doel is om naar het dorp te gaan waar haar grootouders wonen. Eenmaal onderweg blijkt dat alle mannen in het land gewelddadig zijn geworden. Alle mannen lijken niet meer voor rede vatbaar en nemen zombieachtige kenmerken aan. Overleven blijkt in eerste instantie niet zo gemakkelijk te zijn, totdat ze in haar dromen hulp krijgt van het jongentje Billy (Max Mackenzie), die Sakura helpt haar boog ter verdediging te gebruiken. Dat is echter niet het enige. Billy vraagt Sakura om hulp. Hij is gevangen genomen en wil graag terug naar de plaats waar hij vandaan komt. Sakura moet het niet alleen tegen de “zombies” opnemen, maar moet ook Billy redden uit de klauwen van Aoi (Mai Tsujimoto), een jonge vrouw die Billy koste wat het kost probeert te houden en geweld zeker niet schuwt. Dat er meer met Billy aan de hand is, is iets waar Sakura langzaam achter komt.

Schoolgirl Apocalypse is geen standaard zombiefilm, voor zover er standaard zombiefilms uit Japan komen. In plaats van de “gewone” doden die weer tot leven komen, wordt er hier gebruik gemaakt van bezeten mensen. Hiermee bedoel ik echter niet dat de mannen bezeten zijn door kwade geesten, ofzo, maar meer dat er iets over hen heen is gekomen, wat er voor gezorgd heeft dat hun gedrag vertonen. Juist door dit feit probeert Schoolgirl Apocalypse zich te onderscheiden. Of dit lukt, daar mag je zelf over oordelen.