Schindler’s List

Op 4 mei worden in Nederland de doden tijdens de Tweede Wereld Oorlog herdacht en op 5 mei wordt er in Nederland gevierd dat we vrij zijn.. Dit jaar (2015) is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereld Oorlog beeïndigd is. Deze oorlog kenmerkt zich door de vele gruwelijkheden die plaats hebben gevonden. Eén van deze gruwelijkheden is de holocaust. Als er één film is, die de gruwelheden van de holocaust weergeeft, dan is het wel Schindler’s List.

Oskar Schindler (voortreffelijk gespeeld door Liam Neeson) is een Duitse zakenman en lid van de Nazi partij. Na het omkopen van partijbonzen van de Wehrmacht en de SS, krijgt Schindler, met behulp van zijn accountant Itzhak Stern (gespeeld door Ben Kingsley), toestemming om een emaille fabriek op te zetten in de Poolse stad Krakow.

Schindler is voornamelijk gedreven om geld te verdienen en daarom neemt hij Joodse werknemers in dienst, zodat hij zoveel mogelijk winst kan maken.

SS-Untersturmführer Amon Goeth (zeer overtuigend gespeeld door Ralph Fiennes) arriveert in Krakow met de orders om de bouw van het Plaszów concentratiekamp te overzien. Nadat de bouw van het kamp klaar is, geeft hij het bevel tot het ontruimen van het ghetto van Krakow. Deze razzia leidt uit tot een slachting, die door Oskar Schindler gade wordt geslagen vanaf een heuvel met zijn maitresse. Beiden zijn erg aangeslagen door wat ze zien. Wanneer Schindler merkt dat al zijn arbeiders in het concentratiekamp zijn gestopt, gaat hij naar Goeth.

Schindler houdt goede contacten met Goeth en weet zo zijn arbeiders te behouden. Langzaam zie je hoe de endlösung (de eindoplossing voor het “jodenprobleem” volgens de Nazi partij. red.) impact heeft op Oskar Schindler. Zijn winstbejag maakt plaats voor de drang om zoveel mogelijk joodse mensen te helpen.

Wanneer het einde van de oorlog nadert, moet het concentratiekamp worden vernietigd en alle gevangenen moeten naar het beruchte vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau worden gedeporteerd. Schindler koopt Goeth om, zodat hij zijn werknemers mee kan nemen naar zijn geboorteplaats, waar hij een munitiefabriek wil bouwen. Schindler en Stern beginnen met het opstellen van de beroemde lijst, waarmee hij 1100 joodse mensen redt.

Op de dag dat Duitsland zich overgeeft, is Schindler failliet. Hij heeft al zijn geld gestoken in het vrij houden van zijn medewerkers. Wanneer het Rode Leger zijn fabriek nadert, probeert Oskar Schindler, samen met zijn vrouw te ontsnappen naar de geallieerden.

Oskar Schindler sterft een natuurlijke dood op 74 jarige leeftijd als een held voor de ruim 1100 mensen die hij, in een inktzwarte tijd, een lichtpuntje heeft gegeven.

Twee momenten in de film hebben mij goed geraakt. Het eerste was tijdens de razzia op de ghetto. De gehele film is in het zwart wit, maar tijdens die scene, zie je een jong meisje in een rode jas door de straten lopen. De verlorenheid en de angst zijn zo goed zichtbaar in haar.

Het tweede moment is bij de aftiteling, waneer de cast, crew en alle nog levende overlevenden een kiezelsteen op het graf van Oskar Schindler leggen. Dit is een teken van respect in het jodendom.

Het duurde zeer lang voordat deze film gemaakt werd. De film heeft als basis het gelijjknamige boek van Thomas Keneally. Thomas Keneally kwam bij toeval in contact met Poldek Pfefferberg, een van de overlevende Schindlerjuden. Pfefferberg raakte in gesprek met Keneally en vertelde zijn verhaal. Keneally heeft hier een boek over geschreven en dit boek diende als basis voor de film.

Schindler’s List is in mijn ogen, samen met Das Boot & Der Untergang een van de beste films over de Tweede Wereld Oorlog. Het laat zien dat niet alle Duitsers slecht waren in deze oorlog en deze film doet dat op een zeer goede manier.

Het is geen lichte film. Steven Spielberg had veel moeite met het maken van deze film. Dit resulteerde er in dat hij, om de mistroostigheid van zich af te schudden, elke avond na het filmen, een aflevering van de comedyserie Seinfeld keek. Tevens kreeg hij regelmatig telefoontjes van komiek Robin Williams om hem om op te vrolijken.

Al met al is deze film in mijn optiek een zeer goede film, voornamelijk door het onderwerp en het acteerwerk van de acteurs. Tijdens de premiere van deze film, ontmoette Ralph Fiennes de echte Mila Pfefferberg. Mila stortte terplekke in elkaar, alleen door het feit dat Ralph Fiennes bijna sprekend op de echte Amon Goeth leek.

Als je de kans krijgt om deze film te kijken, zou ik deze kans niet laten liggen!

https://www.youtube.com/watch?v=dwfIf1WMhgc