Scarecrows

Poster voor de film "Scarecrows"

Scarecrows

R 83 min - Horror
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1988
Director:  William Wesley
Runtime:  1 h 23 min
Writers:  Richard Jefferies, Stephen Gerard, Marcus Crowder, Larry Stamper


Tagline: Trespassers will be violated

In al mijn 36 jaren dat ik op deze planeet rondloop, heb ik nog nooit een vogelverschrikker in het echt gezien. En ik heb altijd in landelijke omgevingen gewoond, dus er waren genoeg velden ter beschikking waar vogels voor overlast konden zorgen. Het principe is eenvoudig. Van stro en juten zakken wordt een pop gemaakt in de vorm van een mens, waarna deze op een houten paal wordt geplaatst in de hoop dat onze gevleugelde vrienden stom genoeg zijn om het ding te aanzien voor een echte mens. Dat lukt niet altijd omdat onze pop uiteraard niet beweegt, of het moest zijn dat de wind voor een klein beetje deining zorgt. Het is dan ook makkelijk om te fantaseren wat er zou gebeuren moest zo’n pop echt kunnen bewegen. Dat kan een vriendelijke variant opleveren, zoals in The Wizard Of Oz. Maar meestal levert onze verbeelding bloeddorstige wezens op, zoals in deze leuke horrorfilm net voor de overgang naar de jaren ’90.

Een vliegtuig vliegt naar de grens met Mexico. De piloot en zijn dochter zitten erin, gegijzeld door een groepje criminelen die willen vluchten met geld dat ze gestolen hebben. Één van hen wil de boel belazeren en springt met zijn parachute en het geld uit het vliegtuig. Hij landt echter in een reusachtig maïsveld met in het midden een verlaten huis. Met zijn makkers in de achtervolging slaagt hij er in het geld in een truck te laden en weg te rijden. Hij raakt echter niet ver en moet te voet verder gaan. Het is op dat moment dat de vogelverschrikkers, die rijkelijk verspreid zijn over de plantage, tot leven komen en hem gruwelijk vermoorden. Wanneer de rest van de groep arriveert bij het verlaten huis beginnen er zich steeds meer vreemde zaken af te spelen. De vogelverschrikkers lijken niet van plan hen levend van de plantage te laten vertrekken!

Tijdens het schrijven van deze bespreking had ik grote moeite om de namen te herinneren van de personages die in deze film de hoofdrollen spelen. En dat terwijl er op het scherm maar een handvol van verschijnen! Je hebt de piloot en zijn (uiterst knappe) dochter. Dan heb je een kale bandiet (die uiteindelijk zo slecht nog niet lijkt te zijn), een vrouwelijke bandiet (die redelijk kattig kan zijn, doch ook moederlijk), een dikkere bandiet (hij heeft een mondharmonica), de leider (die me deed denken aan Joe Pilato in Day Of The Dead, ik dacht zelfs eerst dat hij het was onder een alias) en de verraderlijke bandiet (die me deed denken dat we in Australië zaten, wat onmogelijk was). Kortweg gezegd, ze zijn allemaal redelijk onderontwikkeld en dienen enkel tot wandelend vlees waar de echte sterren van deze productie smakelijk hun tanden in kunnen zetten, namelijk de vogelverschrikkers.

Ook al komen ze maar langzaam in actie, hun aanwezigheid doordringt de gehele film. De titelsequentie is met veel cuts gemonteerd, waarbij we telkens terugkomen tot de aanblik van zo’n vogelverschrikker terwijl die aan zijn stok hangt, ’s nachts, met schaduwen die zijn gezicht bedekken en zijn ogen verbergen (ik neem aan dat het een ‘hij’ is en als er ook vrouwelijke tussen zitten, dan zien ze er in ieder geval allemaal hetzelfde uit!). De wind waait, maar het lijkt alsof de pop langzaam ademt, zijn borstkas lichtjes op- en neergaand. Ook wanneer de menselijke personages zich in het veld begeven, zijn de vogelverschrikkers alom vertegenwoordigd, ook al houden ze zich nog enkel bezig met levenloos voor zich uit te staren. Uiteraard is er geen element van verrassing aanwezig of enige twijfel over de legitimiteit van hun bovennatuurlijke bestaan. Ze zullen op een bepaald moment van hun stokken rechtstaan en aan het moorden slaan.

De lol is dan ook uit de film te halen in de speelse, bijna schalkse inventiviteit waarmee ze de mensen naar het leven staan. Er lijken geen grenzen te zijn in wat ze kunnen of duidelijk afgebakende regels die hun capaciteiten aan banden leggen (en, belangrijker nog, het wordt nooit duidelijk hoe de vogelverschrikkers ooit tot leven zijn gekomen – zwarte magie, een experimentele vorm van mest of besproeiing,…), maar echt storend wordt dat nooit. Zo lokken ze de verrader verder weg in het veld door via de walkie-talkie te simuleren dat zijn maten hem op de hielen zitten en in het vizier hebben. De juten smeerlapjes gebruiken het geld zelfs als een kruimelspoor om de hebberige criminelen hun gezond verstand te laten verliezen (al lijken ze dat in de 1e plaats al niet te hebben, gezien sommige reacties die alle logica tarten) en zich af te splitsen. En in een waar huzarenstukje maken ze zelfs een ‘spaarvarken’. Wat ik met dat laatste bedoel, ga ik niet verklappen!

Die vogelverschrikkers zien er dan ook nog eens uitstekend uit, een beetje zoals de zombies uit de Italiaanse cultklassieker Burial Ground (enfin, daar moest ik toch aan denken), en ook de gore effecten zijn van een goed niveau, ook al zijn ze eerder spaarzaam gebruikt en duurt het wel eventjes eer dat alles op kruissnelheid komt. Onze stromannen hebben dan ook nog eens een geweldige omgeving om hun ding in te doen, gedurende de ganse film gehuld in een versmachtende (doch goed belichte, een uitstekende beeldtransfer is dus wel een must!) duisternis, waardoor de maïsplantage omgetoverd wordt tot een desoriënterende plaats waar het makkelijk verloren lopen is. Zet daar nog een griezelige muziek bij en met de sfeer zit het héél goed. Alleen jammer dat het uiteindelijk enkel uitdraait op een zoveelste variatie van Night Of The Living Dead, waarbij een groep mensen zich moet behelpen om te overleven op 1 compacte plaats, dit terwijl ze niet allemaal aan hetzelfde zeil trekken. Maar ach, de goesting van de vogelverschrikkers om er wat van te maken in deze film werkt best aanstekelijk!

Een leuke popcornfilm met genoeg magie in het departement van de speciale effecten. Niet teveel nadenken en genieten van de strooien zombies die de dienst uitmaken hier!