Scabbard Samurai

Poster voor de film "Scabbard Samurai"

Scabbard Samurai

103 min - Action, Comedy
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2011
Director:  Hitoshi Matsumoto
Runtime:  1 h 43 min
Writers:  Hitoshi Matsumoto


Kanjuro is een samurai die zijn post ontvlucht is. Hij wordt opgejaagd door premiejagers die hem toch niet te pakken kunnen krijgen hoeveel moeite ze ook doen, totdat er een hele politiemacht hem weet te overvallen in een huis waar hij schuil houdt. Zijn dochter volgt hem naar het gevang. De straf voor het verlaten van zijn post is seppuko, rituele zelfmoord. Maar er is een uitweg. Hij krijgt namelijk de 30 dagen test van de heer. Sinds het overlijden van diens vrouw heeft zijn zoon niet meer gelachen. Hij krijgt dertig dagen de tijd om zijn zoon aan het lachen te krijgen, zo niet dan seppuko.

De lijn van het verhaal is simpel, maar heel effectief. 30 dagen de tijd om een schijnbaar catatonische jongen aan het lachen te krijgen. Kanjuro bedenkt in de eerste instantie zelf zijn capriolen om de jongen aan het lachen te krijgen tot ergernis van zijn dochter. Zij ziet liever dat hij zelfmoord pleegt om zijn eer te redden. Hij weet echter de sympathie van zijn bewaarders te krijgen die hem meehelpen om nieuwe acties te bedenken om deze test te doorstaan. Uiteindelijk gaat ook zijn dochter overstag en weetKanjuro zelfs de sympathie van het volk en de heer te krijgen.

Scabbard Samurai begint als een weirde samurai actie waarbij je in eerste instantie niet weet welke kant het op gaat. De actie is ludiek, maar ook hard tot het moment dat hij gevangen genomen wordt en aan zijn dertig dagen test begint. De film slaat dan om waarbij humor de boventoon viert. Dertig dagen lang is Kanjuro bezig om de zoon van de heer aan het lachen te krijgen wat hem telkens weer niet lukt. De vastberandenheid van Kanjuro in deze taken en het langzame overstag gaan van diens dochter is aandoenlijk en direct ijzersterk om te zien. Zonder een hint van emotie ondergaat hij telkens weer de meest vernederende, humoristische of absurde acties.

Met een speelduur van 103 minuten is Scabbard Samurai niets te lang of te kort. Het gros van de film bestaat uit de test en de voorbereidingen daarop. Langzamerhand begin je zelfs om deze man te geven, maar niet dankzij Kanjuro zelf. Het is zijn dochter en het volk wat hiervoor zorgt. De sympthie die zij opwekken is oprecht en voelbaar. Als kijken wordt je daarin meegezogen tot groot genoegen. De film is tamelijk rechtlijnig op het begin en het einde na. Deze vallen uit de toom, maar maken het daarmee wel tot een kloppend geheel.

Hitoshi Matsumoto is een regisseur die nog niet veel titels op naam heeft staan en met Scabbard Samurai zijn derde werk aflevert. Zijn voorgaande werken heb ik niet gezien en kan ik dus ook niet mee vergelijken. Wat opvalt is dat hj veel gebruik maakt van symboliek die niet altijd meteen even duidelijk is. Daarnaast zit de film vol met weirde karakters waarbij Kanjuro nog niet eens de raarste is. Fantastische film die mij hard aan het lachen heeft gekregen en zeker een aanrader is. Het laat op een vreemde manier de toegewijdheid van de samurai zien die we in deze film beter begrijpen dan in andere films die bushido, het eergevoel aanhalen. Juist de toegewijdheid in het vervullen van de 30 dagen test laat dit uitstekend zien.