Saw II

Poster voor de film "Saw II"

Saw II

R 92 min - Horror
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2005
Director:  Darren Lynn Bousman
Runtime:  1 h 32 min


Tagline: Oh Yes... There Will Be Blood.

Zoals velen op de website wel hebben kunnen lezen was ik redelijk lovend over Saw. Ik was daar niet alleen in en het duurde dan ook niet lang of er kwam een Saw II. Hier waren de meningen zeer over verdeeld en aangezien ik zeer sceptisch tegenover dit tweede deel stond heeft het een tijd geduurd voordat ik hem aan een beschouwing wilde onderwerpen.

Zoals het een goede tweede deel van een film betaamt volgen we hier weer de “moordenaar” van het eerste deel. Ditmaal worden enkel niet een tweetal mannen wakker vastgemaakt aan stevige pijpen, nee ditmaal worden een aantal mensen in een huis wakker wat één grote boobytrap blijkt te zijn.

Detective Eric Matthews (Donnie Wahlberg) wordt op de zaak gezet.. Ook niet zo verwonderlijk gezien Jigsaw hem expliciet in één van de crimescènes noemt!

Wat verder volgt in Saw II is het kat en muis spel tussen Eric Matthews en Jigsaw en natuurlijk de mensen in het boobytrap huis.

Verder ingaan op het verhaal kan de plot gaan verpesten en dat is iets wat ik absoluut niet wil doen. De film heeft namelijk zoals je van het eerste deel gewend bent een plotwending die je niet aan ziet komen (helaas zag ik hem wel)

Nou, wat vind ik van dit tweede deel in de Saw reeks?? Om heel eerlijk te zijn vond ik de film erg tegenvallen! Waarom, vraag je je af? Nou, eigenlijk heel erg simpel. De film probeert na te doen wat de eerste Saw wist te bereiken: vernieuwend zijn, en dat is de film niet. Het is gewoon weer Saw maar dan met meer mensen, een groter budget en een wat ander verhaal. Nu is dat natuurlijk iets wat als een pluspunt gezien kan worden. Want waarom een succesformule veranderen als het goed werkt? Maar ja, de kracht van het eerste deel was de onverwachtse plot wending die ik niet aan zag komen. In dit tweede deel zat er uiteraard ook een plot wending, alleen zag ik die na een half uur al aankomen. En ja laten we eerlijk zijn, als je een psychologische thriller als Saw II na een half uur al kan voorspellen hoe deze verder gaat, dan is de lol eraf. Nu zou dat punt natuurlijk niet voor iedereen gelden dat ze hem zo snel doorhebben, maar dat was voor mij een enorme domper. En dan is er daarnaast ook nog eens geen acteerwerk waar ik over naar huis zou willen schrijven en was de gore nu ook nog niet eens zo spectaculair. De karakters die in deze film neergezet worden hebben of geen diepgang of zijn gewoon niet interessant. En laten we het niet hebben over hoe makkelijk ze wel niet in de de vallen van Jigsaw trappen.

Naar mijn mening is dit een film die absoluut niet gemaakt had hoeven worden en doet zelfs het o zo originele Saw geen eer aan. Als je niets beters te doen hebt zal het vast wel een vermakelijke film zijn, maar het is absoluut niet wat het behoorde en moest zijn!

Feitjes:
Het script voor deze film had Darren Lynn Bousman al geschreven voordat Saw uitkwam onder de naam “The Desperate” Hij kon het script echter niet verkopen omdat de film te gewelddadig zou worden. Maar aangezien een productiemaatschappij verwachtte dat Saw wel eens een enorme hit kon gaan worden, hebben ze het script opgekocht en na het succes van Saw lichtelijk herschreven met behulp van Leigh Whannel (schrijver van het script van het eerste deel) en uitgebracht als zijnde Saw II

De promo poster voor Saw II is teruggeroepen door de MPAA omdat de twee afgehakte vingers niet door de beugel konden en omdat er nog geen rating besloten was terwijl de poster dit wel aangaf.

Enkele van de boobytraps in het huis werkten echt (pistool wat echt kon vuren, mes wat echt kon snijden e.d.) men kon blij zijn dat de props niet echt waren!