Run Lola Run

Poster voor de film "Run Lola Run"

Run Lola Run

R 81 min - Action, Drama, Thriller
Your rating:

Country:   Germany
Language:  German, English, Japanese
Release Date:  1998
Director:  Tom Tykwer
Runtime:  1 h 21 min


Tagline: Every second of every day you're faced with a decision that can change your life.

Jaren geleden, ik zat nog in de vierde klas van het gymnasium, kwam ik voor het eerst in aanraking met een film, die niet direct mainstream was. We gingen met een gedeelte van de klas naar de bioscoop. Niet de gewone bioscoop, maar de ‘alternatieve’ bioscoop. We zagen daar de film ‘Lola Rennt’ van Tom Tykwer.

We zagen het verhaal van Lola en Manni. Een paar keer. Niet omdat de band haperde ofzo, maar omdat de film bestaat uit een aantal keer hetzelfde verhaal.

Manni (Moritz Bleibtrau) is geldkoerier voor een louche figuur, maar raakt in de metro en tas met 100.000 DM kwijt. Over 20 minuten komt de louche figuur echter zijn geld halen. Manni is ten einde raad en besluit de hulp van zijn vriendin, Lola (Franka Potente) in te roepen. Lola heeft dus 20 minuten om het leven van haar vriendje te redden. Ze doet wat ze moet doen (anders zou de titel ook niet kloppen): Lola rent. Ze rent door de stad, op zoek naar haar vader, een rijke bankier.

Ondertussen loopt Manni in al zijn wanhoop een supermarkt binnen, met een pistool in zijn binnenzak. Lola is inmiddels bijna in de buurt van de supermarkt, nu al omringd door aardig wat politie.

Hier begint het pas echt. Op indrukwekkende wijze, voorzien van heerlijke beats, laat Tom Tykwer ons zien wat ogenschijnlijke kleine keuzes voor reusachtige gevolgen hebben. Kleine beslissingen, die je hele leven veranderen. Rem je wel of rem je niet. Luister je wel of luister je niet. Schiet je wel of schiet je niet.

Dit soort keuzes en de gevolgen van dit soort keuzes zien we, doordat je een paar keer dezelfde film ziet, elke met een paar kleine en een paar grote verschillen, uiteraard afhankelijk van de keuzes die Lola en Manni gemaakt hebben. Door de geweldige muziek sleurt de film je mee in de race tegen de klok. Halen we het wel, of halen we het niet….

De film is in 1998 opgenomen in Berlijn. Saillant detail is dat het vijf weken duurde voor ze een supermarkt gevonden hadden, waar de overvalscène opgenomen mocht worden. De film is natuurlijk Duits gesproken, maar dat is logisch voor een film met Duitse roots. De geweldige muziek laat ook zien dat Duitsland toentertijd (en misschien nu nog wel) de leider is op het gebied van dance muziek.

Dit is dus een film die je, wat mij betreft, moet zien. Er zitten aardig wat experimentjes van de regisseur in, maar het is perfect uitgevoerd, bijvoorbeeld de scènes die in splitscreen te zien zijn. Het is dan ook niet voor niets dat Lola Rennt vele prijzen gewonnen heeft, waaronder de Duitse film van het jaar en de Ernst Lubisch Award.