Rollerball

Poster voor de film "Rollerball"

Rollerball

PG-13 98 min - Action, Science Fiction, Thriller
Your rating:

Country:   Germany Japan United States of America
Release Date:  2002
Director:  John McTiernan
Runtime:  1 h 38 min


Tagline: Go Ballistic

“Geef de mensen brood en spelen” is een bekende uitspraak, en al heel lang een motto dat gebruikt wordt om het volk tevreden te houden. Ook in de dystopische toekomst van Rollerball, waar de corporaties aan de macht zijn en letterlijk alles door hen geregeld wordt, speelt dit motto een grote rol. Maar is dat nog wel voldoende om de mens tevreden (en onderdrukt) te houden?

Het is 2018, de oorlogen zijn voorbij en het bedrijfsleven is aan de macht gekomen. Deze corporaties regelen alles voor de wereldbevolking, van het transport van goederen tot aan huisvesting, voedsel en luxe om de massa tevreden te houden. Eén van deze luxes is de grootste volkssport ter wereld, het balspel Rollerball. Rollerball is een gewelddadige combinatie van rugby, hockey, rolschaatsen en motorracen, dat door een geheim bestuur van industriëlen wordt overzien. Jonathan E. (James Caan) is de topscorer van team Houston, dat in de kwartfinale van het World Rollerball Championship het tegen Madrid opneemt. In deze wedstrijd maakt hij wederom zijn reputatie waar, door twee keer spectaculair te scoren in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. Jonathan blijkt razend populair onder de toeschouwers en zijn werkgever Energy Corporation zorgt er dan ook voor dat het hem ook buiten de sport om aan niets ontbreekt. Het enige dat Jonathan mist is zijn vroegere vriendin Ella (Maud Adams). Deze moest hij afstaan aan één van de directeuren van de Energy Corporation.

Na de wedstrijd tegen Madrid wordt Jonathan uitgenodigd op het kantoor van de regionale Energy Coporation directeur in Houston, Bartholomew (John Houseman). Tijdens dit gesprek wordt Jonathan gemeld dat er binnenkort een special van hem op de televisie word uitgezonden waarin hij zal aankondigen om na 10 jaar Rollerball te stoppen met de sport. Weigeren is geen optie, blijkt impliciet. Maar als tegenprestatie zal er royaal voor hem gezorgd worden tijdens de rest van zijn leven. Hij mag er even over nadenken, maar niet te lang. Het is namelijk niet de bedoeling dat hij de halve finale tegen Tokio over een aantal weken nog speelt.

Rollerball heeft een zijn geweldadige reputatie om een goede reden. Het speelveld is herhaaldelijk een waar slagveld, waarbij de regels regelmatig nog eens wreder worden gemaakt door de corporaties. Hiermee zien we hoe de corporaties de macht van het spelletje in handen proberen te houden, door aan te tonen dat individualiteit niet loont. Maar Jonathan weet hierboven uit te stijgen door de corporaties te laten zien dat zijn eigen wil sterker is dan de eisen van de corporaties.

Hoewel James Caan zelf minder te spreken was over zijn rol als Jonathan E., hij miste karakterontwikkeling, heb ik zelf als kijker zeer genoten van ‘Rollerball’. Het geeft een duidelijke en goed te begrijpen kijk op de verhouding tussen grootmachten en het normale volk. ‘Rollerball’ heeft mooi rustig beelden, afgewisseld met actie tijdens de wedstrijden. Maar ookal heb je zelfs in de rustig momenten zeker nog wel het gevoel dat er ook wat gebeurd, als je een actiefilm zoekt kom je met ‘Rollerball’ van een koude kermis thuis. Als je echter een drama met wat actie zoekt, is ‘Rollerball’ zeker de moeite waard, met een geweldige achterliggende gedachte.