Ring of Dreams

Poster voor de film "Ring of Dreams"

Ring of Dreams

70 min - Documentary
Your rating:

Country:   Netherlands
Language:  Dutch
Release Date:  2019
Director:  Willem Baptist
Runtime:  1 h 10 min


Pro-wrestling is niet voor iedereen, laten we daar direct duidelijk over zijn. Veel mensen zien het als nep, een soap met veel geweld. Zo zou je het kunnen zien. Voor vele anderen is het een andere wereld, vol helden waar je achter kan staan en schurken die je kan haten. Een wereld waarin deze helden en schurken capriolen uithalen waar je in de normale wereld alleen maar van kan dromen. Tegelijkertijd is het ook een harde wereld waar alleen de meest toegewijde mannen en vrouwen kunnen volharden. Mensen die het nep vinden zullen dat nooit weten of begrijpen.

Velen zullen denken dat Pro-wrestling alleen in de VS plaats vindt. Dat is echter niet het geval; deze sport is ook groot in Engeland, Japan, Zuid Amerika en Duitsland. Maar ook Nederland heeft zijn eigen promotie; Pro Wrestling Holland (PWH). Ring of Dreams neemt ons mee achter de schermen en vertelt het verhaal achter de show.

De eerste zinnen die gesproken worden trokken direct mijn aandacht: ¨Realiteit is gewoon een kwestie van perspectief. Als je dat snapt, dan is alles mogelijk”. Okay Docu, je hebt me. Vertel je verhaal. Worstelaar Tengkwa zet in een eenvoudig maar doeltreffend monoloog de toon over de harde werkelijkheid van Pro-Wrestling. Die zelfde toon horen we terug bij alle andere ervaren en aspirant worstelaars die we te zien krijgen. Hoe het voor veel worstelaars begint als kind, kijkend naar de shows. Het gevoel wat dat bij ze los maakt en de fantasie wat ze tot hun eigen werkelijkheid willen maken. De weg daar naar toe is er niet een van glamour en faam. Het vergt veel tijd, moeite en pijn. Alleen zij die volharden maken een kans in deze wereld en niet iedereen zal het halen. Hun verhalen worden verteld in een prachtig gefilmd geheel. Het verhaal van aspirant worstelaar Christiaan vormt de rode draad en laat zien hoe het is voor een nieuweling in deze wereld. Hoe een normale Hollandse jongen van zijn droom werkelijkheid wil maken en dat met zoveel passie doet is bijzonder inspirerend.

 

Ik beschouw mijzelf als een Pro-Wrestling fan. Ik krijg al kippevel als de muziek van mijn favorieten begint te spelen. Het is niet alleen de show die mij interesseert. Deze worstelaars, deze helden en schurken, hebben allemaal hun eigen verhaal. Ik heb eindeloos respect voor de offers die zij maken voor het vermaak van anderen. Ze doen het niet per se voor roem en glorie, want voor velen is die kans erg klein. Het is de reacties van het publiek wat ze drijft. Of ze nu bejubeld worden of uitgekotst worden, dit is waar ze voor leven. Wat ik dan nog meer bewonderenswaardig vind is het feit dat zij dit in Nederland doen. Het nuchtere, ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ koude kikkerlandje. Dat is niet het makkelijkste publiek om een verhaal aan te vertellen met lichaamstaal. En toch doen ze het met kleurrijke karakters als UfoJoeSexy Scotty Valentine en Emil Sitoci om er maar een paar te noemen. Geen makkelijke opgave, maar ze doen het toch en daar heb ik uitermate respect voor.

Voor wie na Ring of Dreams deze helden en schurken live wil zien, check https://prowrestlingholland.nl/#home voor meer info en aankomende shows!