Rick and Morty

Zo, hoe begin je in vredesnaam met een recensie over Rick & Morty behalve door te zeggen dat het geweldig is en een must see voor fans van Simpsons, Southpark, Futurama, Married with Children, Back to the Future en retro film liefhebbers an sich?

Ik ben zelf een enorm liefhebber van Married with Children. Het is oh zo fout, maar de maatschappij kritische noot in deze serie is zo overduidelijk aanwezig en het absurdistische van deze serie doet Looney Tunes aan. Dat absurde trekt mij ook in de andere genoemde series waarbij Southpark weer de sterkste criticaster is op de wereld waarin wij leven. Is dit ook zo bij Rick & Morty? Ja, hier kan je ook zeker levenslessen uithalen, maar de waanzin van wat er allemaal gebeurt is wat deze serie zo uniek en sterk maakt. Deze serie heeft namelijk een vrij nihilistische inslag die je niet vaak te zien krijgt en wat hier voor ronduit bizarre situaties zorgt. In Rick & Morty is er namelijk geen almachtig wezen, dat weet Rick Sanchez maar al te goed. We leven echter wel in een universum met vele andere buitenaardse rassen en multiversa. Om de levenstijl van Rick nihilisme te noemen is misschien te kort door de bocht, je zou het eerder cosmicsm kunnen noemen, de filosofie bedacht door H.P. Lovecraft die het volgende zegt:

“that there is no recognizable divine presence, such as a god, in the universe, and that humans are particularly insignificant in the larger scheme of intergalactic existence.”

Klinkt allemaal best heftig en zwaar op de hand. Als je de personages in deze serie gaat ontleden dan is dat ook zeker waar. Rick is een alcoholist en redelijk zelfdestructief, Morty is naief en wil geloven in het goede, alhoewel hij ook steeds meer afvlakt. Vader Jerry die zijn kop in het zand steekt is denk ik één van de sterkste personages hier. Hij weet overal van, maar kiest er bewust voor om er niet mee te dealen.

Goed, genoeg over de thematiek van Rick & Morty en de diepere filosofie hierachter. Hoe gaaf ik dit ook vind, dat is niet de hoofdmoot van deze serie. Rick & Morty is een cartoon, maar zeer zeker niet voor de kinderen. Deze serie is ontwikkelt voor het Adult Swim blok van Cartoon Network. Inspiratie is gehaald uit Back tot he Future waar Justin Rolland een parodie op heeft gemaakt. Deze parodie is de oorsprong van Rick & Morty.

Opa Rick gaat graag op avonturen en neemt Morty daarbij mee. Ze verkennen het universum en het multiversum met alle gevolgen van dien. Rick met zijn kennis van het universum is gevreesd, gehaat en geliefd waar hij ook maar gaat. Als er toch een soort van godheid zou zijn in deze serie dan is Rick degene die erg dicht in de buurt komt. Er is zelfs Council of Ricks waarin verschillende Ricks van verschillende multiversa vertegenwoordigd zijn. Zoveel Ricks als er zijn, zoveel Morty’s zijn er ook. Ze lijken of zijn dan ook onlosmakelijk verbonden aan elkaar en zijn zowel in verhaal als persoonlijkheid elkaars tegenhanger.

De avonturen die je uiteindelijk te zien krijgt zijn absurd, waanzinnig, briljant en alles daartussenin. Wat een rollercoaster aan diversiteit krijg je hier te zien. Van Cthulhu naar augurken en heel veel meer. De wijze waarop dit in beeld gebracht wordt is keihard, je ziet genoeg guts en gore om menig horror liefhebber tevreden te stellen. Ook de seksuele innuendo wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Seks is een belangrijk onderdeel van deze wereld ondanks dat het niet in beeld gebracht wordt is het overduidelijk aanwezig. De tekenstijl die hiervoor gebruikt wordt is simpel, maar niet simplistisch. Er is heel bewust gekozen voor een stijl die herkenbaar is, maar die zich ook uitstekend leent voor wat Rick & Morty allemaal laten zien.

Ik ben fan, wat een geniale serie is. Eén van de beste animatieseries die je nu te zien kan krijgen. Cartoon Network Adult Swim hebben we helaas niet allemaal toegang toe, maar gelukkig is er Netflix en als je het helemaal goed wil doen dan is er de bluray. Hier heb je niet alleen de serie, maar ook de achterliggende thematiek, deleted scenes en vele extra’s die echt meer dan de moeite waard zijn.