Resident Evil: Degeneration

Poster voor de film "Resident Evil: Degeneration"

Resident Evil: Degeneration

R 97 min - Animation, Horror, Action, Science Fiction
Your rating:

Country:   Japan
Language:  English, Japanese
Release Date:  2008
Director:  Makoto Kamiya
Runtime:  1 h 37 min


Resident Evil is een serie van survival horror games, ontwikkeld door het bedrijf Capcom. In deze serie zijn er al 6 games die de hoofd verhaallijn volgen, plus een aantal spin offs en zijtakken in de verhaallijn. Vanwege het grote succes van deze reeks aan sfeervolle en goede games is het logisch, dat men het wil verfilmen om zoveel mogelijk aan de franchise te verdienen. Na een paar barre pogingen hebben ze het dan alsnog goed gedaan, door een animatiefilm te maken die zich afspeelt buiten de games.

De film speelt zich ongeveer een jaar af na Resident Evil 4, hoewel het verhaal duidelijk een vervolg is opResident Evil 2. Dit komt onder andere door de samenwerking tussen Leon Kennedy en Claire Redfield en door de aanwezigheid van het G-virus. Claire komt met het vliegtuig aan, waar ze op het vliegveld wordt opgehaald door een vrouw en haar nichtje. Voordat ze kunnen vertrekken, verspreid hetT-virus (het zombie virus) zich razendsnel en wordt het vliegveld onmiddelijk gesloten. Claire en haar groepje weten zich te verschuilen in een kamer, waar ze een noodoproep doen. Een reddingsteam reageert hierop en gaat naar binnen om ze te redden. Bij dit team zit een speciale agent, die ervaring heeft met dit soort situaties, namelijk Leon Kennedy.

Deze film deugt gewoon aan alle kanten. Ten eerste mengt het verhaal zich niet met het verhaal van de games, op een manier die echt storend is. Sterker nog, we krijgen juist meer te weten over de gebeurtenissen na de vernietiging van Raccoon City en de gevolgen ervan. Daarnaast weet de film op een hele knappe manier het oude sfeertje van de vroegere games weer op te pakken. Geen parasieten en vreemde monsters, maar gewoon weer zombies en een G-mutant. Het is gewoon lekker om te zien dat de serie weer terug wordt gebracht naar de oude vertrouwde basis. Bovendien blijft het te gek om weer eens een G-mutant over het scherm te zien rennen in de stijl van goede oude William Birkin.

Ook erg belangrijk in een goede film, animatie of niet, is het samenspel tussen acteurs. De samenwerking tussen Leon en Claire, die ook samenwerkten in Resident Evil 2, werkt nog steeds erg goed. Het is gewoon voor mij het beste team uit de hele serie, zelfs beter dan Chris en Jill. Dit komt dan ook wel vooral vanwege het feit dat ik Chris maar een standaard macho good guy vind, waar Leon duidelijk een eigen persoonlijkheid heeft. Verder volgt de film ook de volgende bekende formule: Leon ontmoet de mooie dame, en Claire wordt met het irritante kutkind opgezadeld.

Ik kan deze film sowieso aanraden voor fans van de Resident Evil games, vooral van de oudere delen waar nog gewoon tegen zombies werd gevochten. Voor de echte fans zal Degeneration een feest zijn aan oude herinneringen en verwijzingen. Ook liefhebbers van een goede zombie animatiefilm zullen zich absoluut met deze film weten te vermaken.