[REC]

Poster voor de film "[REC]"

[REC]

R 78 min - Horror, Mystery
Your rating:

Country:   Spain
Language:  Japanese, Spanish
Release Date:  2007
Runtime:  1 h 18 min


Tagline: One witness. One camera

Angela (Manuela Velasco) is een reporter voor een programma een Spaans televisieprogramma. Voor deze editie van het programma draaien ze een nachtje mee met de brandweer van Barcelona. Tijdens deze nacht moeten ze uitrukken om een vrouw uit haar appartement te halen waar ze zichzelf kennelijk in opgesloten heeft. Eenmaal in het gebouw volgen de gebeurtenissen elkaar erg snel op. Het appartement van de vrouw wordt opengebroken waarna ze de vrouw uit haar appartement willen halen met de ambulance mee. De vrouw valt echter een agent aan die haar probeert te helpen en bijt hem.

[REC] is een zombiefilm van Spaanse bodem. [REC] bewijst voor mij dat het horrorgenre en dan vooral het zombiegenre bij lange na nog niet doodgebloed is. [REC] is op dezelfde wijze geschoten als The Blair Witch Project en als de recentere Cloverfield en Diary of the Dead. We volgen in deze film de cameraman die op zijn beurt weer een reporter volgt die alles wat er gebeurt gefilmd wil hebben als bewijs voor wat er aan het gebeuren is. Je krijgt dus een film te zien die als een slecht televisie programma gefilmd is. De eerste paar minuten krijg je bij deze film ook heel erg het “no-budget” gevoel. Je weet dus niet of je een kwalitatief goede film gaat krijgen of juist een kwalitatief slechte film. Gelukkig zit er enigszins budget in deze film, wat te zien is aan de make-up van de zombies en de toegebrachte wonden.

We worden met [REC] niet op een blood & gore spektakel getrakteerd, maar op film die spanning en een gevoel van claustrofobie met zich meebrengt. De gehele cast zit vast in een gebouw met zombies, die toch vaak de overhand weten te krijgen op de levenden.

[REC] heeft het nadeel zo ongeveer gelijktijdig met Diary Of The Dead van George Romero uitgekomen te zijn. Beiden volgen een zombie-uitbraak wat gefilmd wordt door een cameraman die ook in deze film speelt. Dairy Of The Dead is hierin de film die de meeste bekendheid heeft gekregen hoofdzakelijk doordat deze door George Romero is geregisseerd. Wat vaak het probleem is bij twee gelijksoortige films die redelijk gelijktijdig uitgekomen zijn is dat de kleinere indie film ondergesneeuwd wordt door de grotere productie. Nu hebben we met twee indies te maken echter is Dairy Of The Dead overduidelijk de groter productie. [REC] is echter alles behalve ondergesneeuwd. [REC] is op talloze filmfestivals gedraaid en is er tijdens het AFFF 2008 met de Silver Scream Award vandoor gegaan. Dit terwijl tijdens het AFFF 2008 ook Diary Of The Dead draaide. Naar mijn mening en die van de bezoekers van AFFF 2008 is [REC] ook overduidelijk de betere van de twee.

Horror en Zombies zijn nog lang niet uitgemolken! Ondanks dat “snelle” zombies niet mijn favoriete zijn is [REC] een verfrissende zombiefilm voor mij. Eerlijkheidsgetrouw moet ik zeggen dat de film niet vernieuwend is en niet origineel, maar hij levert zeer zeker voor de liefhebber van horror een heerlijke belevenis. De toekomst van de horror is niet in Hollywood te vinden waar zelfs de recent uitgekomen [REC] op het moment van schrijven (2008) geremaked wordt. Naar mijn mening is de toekomst van horror ook niet in Azië te vinden waar telkens hetzelfde in een nieuw jasje vandaan komt. Nee de toekomst is naar mijn mening hier in Europa te vinden. Kijk dan echter wel naar de indie producties. [REC] is voor mij een voorbeeld van een verfrissende horror zoals het genre deze zo hard nodig heeft om uit het slop te komen waar het wederom in dreigt te komen met horrorfranchise zoals Hostel en Saw.