Rear Window

Poster voor de film "Rear Window"

Rear Window

112 min - Drama, Mystery, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1954
Director:  Alfred Hitchcock
Runtime:  1 h 52 min


Tagline: It only takes one witness to spoil the perfect crime.

Als men het heeft over “The Master of Suspense”kan het maar over één persoon gaan, namelijk Sir Alfred Hitchcock. Met meer dan 50 films op zijn naam, kan er met een gerust hart gezegd worden dat hij een grote impact gehad heeft op de internationale filmgeschiedenis. Alfred Hitchcock is met 18 films, de meest vertegenwoordigde regisseur in de 5e editie van de “1001 Movies you must see before you die”. Tevens zijn 7 van zijn films opgenomen in het Amerikaanse Nationale Film Register (Dit is een lijst van films, samen gesteld door “The Library of Congress”, die cultureel, historisch en esthetisch belangrijk zijn, red.). Rear Window staat in beide lijsten.

In “Rear Window” maken we kennis met persfotograaf L.B. “Jeff” Jeffries (subliem vertolkt door James Stewart). Hij is, tijdens een hittegolf, aan het herstellen van een beenbreuk en zit hierdoor vast in zijn appartement. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn vriendin Lisa Fremont (gespeeld door een betoverende Grace Kelly) en zijn verpleegster, Stella (subliem vertolkt door Thelma Ritter). Veel kan hij niet doen om de tijd te doden, dus kijkt hij vanuit zijn raam uit op de binnenplaats en appartementen van het appartementencomplex waar hij in woont. Dit bied hem een kijkje in het leven van zijn overburen. Zo maken we kennis met de danseres, die hij Miss Torso (gespeeld door Georgine Darcy) noemt, Miss Lonelyhearts (gespeeld door Judith Evelyn), een componist (Ross Bagdasarian) en juwelen verkoper Lars Thorwald (gespeeld door Raymond Burr) en zijn vrouw.

Op een slapeloze nacht, ziet onze fotograaf dat Lars Thorwald 3 keer met een koffer midden in de nacht weg gaat en weer terug komt. De volgende ochtend zit Jeff geen spoor van Thorwald’s vrouw en hij observeert dat er een zaag en mes grondig wordt schoongemaakt. Hierdoor raakt Jeff er van overtuigd dat Thorwald zijn vrouw vermoord heeft. Hij bespreekt zijn vermoedens met Lisa, Stella en zijn oude dienstmakker detective Tom Doyle (gespeeld door Wendell Corey). Detective Doyle vind dat Jeff op moet passen en waarschuwt hem voor de gevolgen van voyeurisme en dat hij niet alles uit verband moet trekken. Jeff blijft voet bij stuk houden. Weet Jeff iedereen te overtuigen dat er toch een misdrijf plaats heeft gevonden? Ik zou zeggen, kijk deze klassieker!

“Rear Window” neemt de kijker mee in de duistere wereld van Voyeurisme. Waar hedendaags mensen te pas en onpas op de foto worden gezet of gefilmd worden, was dit in 1954 nog niet het geval. Hitchcock laat ons worstelen met de vraag of de acties van Jeff (die in eerste instantie zeer creepy waren), gerechtvaardigd zijn. Is het acceptabel dat we ons met de privé levens van anderen bemoeien, als we hiermee een misdadiger op kunnen pakken of dat we een slachtoffer kunnen voorkomen? Dit is een vraag die de kijker voor zichzelf moet beantwoorden. De acties van Jeff hebben er namelijk wel voor gezorgd dat Thorwald werd gearresteerd, maar ze hebben niet voorkomen dat Miss Lonelyhearts een zelfmoordpoging ondernam, terwijl hij dit ook gade heeft geslagen.

Het gehele appartementencomplex, waar de film zich in afspeelt, is opgebouwd in een van de Paramount studios in Hollywood voor de film. De set was zo hoog, dat de vloer uit de studio gesloopt is. De grond in de binnenplaats, is in het echt de kelder van de desbetreffende studio. Er is tevens veel moeite gestoken in de belichting. “Rear Window” maakt gebruik van 4 verschillende licht-opstellingen, om zo de verschillende tijden van de dag na te spelen. De belichting was zo ingenieus opgezet dat het maar 45 minuten koste om de hele licht set-up te veranderen voor een dagdeel.

“Rear Window” kenmerkt zich zelf door het zeer sterke acteerwerk van James Stewart, Grace Kelly en Thelma Ritter. Hitchcock weet de setting zo te zetten dat je echt de beklemmende sfeer proeft. Sommige mensen kunnen de film gedateerd vinden, maar wat mij betreft is dit een klassieker die iedereen zou moeten zien!