Rakka

Poster voor de film "Rakka"

Rakka

22 min - Action, Science Fiction
Your rating:

Country:   Canada
Language:  English
Release Date:  2017
Director:  Neill Blomkamp
Runtime:  0 h 22 min
Writers:  Neill Blomkamp, Thomas Sweterlitsch


“Oh Youtube. Huis van reviews, vloggers, muziekclips, fan films…”, en nu ook van Oats Studios, onder de leiding van Neill Blomkamp. Met deze filmstudio voert Neill Blomkamp zijn nieuwe experiment uit. Namelijk het distribueren van shorts via Youtube, waarbij je via het software platform Steam extra’s kan kopen, zoals 3D modellen en digitale artboeken. Hiermee hoopt Neill Blomkamp voldoende geld binnen te krijgen om van zo’n short een volledige film te kunnen maken. Zijn eerste short op deze manier is “Rakka”. Met in de hoofdrol niemand minder dan Sigourney Weaver, die we kennen van onder andere de “Alien” trilogie en “Avatar”.

“Rakka” is opgedeeld in drie hoofdstukken, de Wereld, Amir en de Aanval.

Hoofdstuk 1: De wereld

“Rakka” opent met de omschrijving hoe in 2020 de aarde wordt aangevallen door een buitenaards ras. Deze aanval is zo overweldigend dat de mensheid, het gedeelte dat nog niet tot slaaf is gemaakt, op het randje van uitsterven staat. Daarnaast zijn de aliens ook begonnen om de aarde zodanig aan te passen dat het meer voldoet aan hun eigen levensbehoeften. Toch zijn er nog mensen die proberen tegen deze invasie te vechten, waaronder een paramilitaire eenheid onder leiding van Jasper (gespeeld door Sigourney Weaver). Deze eenheid leeft merendeels ondergronds en in ruïnes, en probeert te overleven door tegen deze aliens te vechten.

Hoofdstuk 2: Amir & Nosh

Hier zien we twee buitenstaanders van de eenheid. Nosh (gespeeld door Brandon Auret) is bovenal een pyromaan, maar weet zijn vaardigheden ook prima in te zetten als maker van bommen en andere apparatuur. Waaronder de uiterst belangrijke brain-barriers, welke de eenheid hard nodig heeft in het gevecht tegen de aliens om er voor te zorgen dat ze niet telekinetisch beïnvloed worden. Om hieraan te kunnen komen wordt Jasper soms gedwongen een ruil te maken die in een normale samenleving onbespreekbaar zou zijn.

Amir (gespeeld door Eugene Khumbanya) is daarentegen een compleet ander verhaal. Hij is één van de weinigen die de experimenten van de aliens heeft overleefd en wist te ontsnappen. Het is onbekend hoe, maar hij heeft door deze experimenten speciale krachten gekregen die Jasper graag tegen de aliens in zou willen zetten. Hij is nu bij de eenheid en wordt door Sarah geholpen om weer aan te sterken zodat hij het verzet in hun strijd kan helpen.

Hoofdstuk 3: de Aanval

Door de ogen van Amir zien we een visioen van een toekomstige aanval op een buitenaardse vliegmachine door Jasper’s eenheid. Zij weten de vliegmachine neer te schieten en maken jacht op de piloot. De alien geeft zich alleen niet zomaar gewonnen, waarbij de vraag van Sarah tijdens dit visioen centraal staat: ‘kunnen wij van deze aliens winnen?’.

“Rakka” is een short met een fantastische setting, waar naar mijn mening een geweldig film van gemaakt kan worden. Hierdoor hoop ik dan ook dat Neill Blomkamp met deze vorm van creatieve crowdfunding het budget daarvoor bij elkaar krijgt. Het idee om op deze manier te werk te gaan vind ik ook best wel goed gevonden. Vooral omdat ik verwacht dat er zo mogelijk meer eigen werk van regisseurs kan komen, in plaats van reboot X en vervolg Y. Een bonus is dan ook nog eens dat het haast verplichte Hollywood sausje van de standaard opbouw, plottwist, einde en liefdesverhaal dan mogelijk ook achterwege gelaten kan worden.

En dit alles zit ook totaal niet in “Rakka”. Ja er is een opbouw van hoe de wereld in elkaar zit, maar daarbij houd het ook wel mee op. Je kunt zeggen dat de aanval een plottwist zou kunnen worden, maar daar is nu nog te weinig over bekend, zeker of het ook de standaard plottwist gaat worden. Over het algemeen vond ik het een goed in elkaar gezette short met interessante setting, waar een mooie film uit kan voortkomen. Vooral als Neill Blomkamp er voor zou kiezen om meer in te gaan op het overleven in deze wereld, en de handelingen die de mensheid daarvoor zouden moeten verrichten.