Power / Rangers

Power / Rangers

5 min - Action, Science Fiction, Tokusatsu
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2015
Director:  Joseph Khan, Adi Shankar
Runtime:  0 h 05 min


Iedereen die opgegroeid is in de jaren negentig kent deMighty Morphing Power Rangers. Zelfs degene die het ontkennen omdat het niet stoer was hebben stiekem gekeken. Ik was nooit zo’n stoere jongen, maar ik riep ook heel hard dat het maar een stomme serie was. Stiekem heb ik elke aflevering van de eerste drie seizoenen minimaal twee keer gezien natuurlijk, want laten we eerlijk zijn: een team superhelden die vechten tegen bizarre monsters met behulp van superrobots is altijd interessanter dan je huiswerk.

Adi Shankar, ook een Power Rangers fan, heeft aardig wat stof doen opwaaien in het altijd kleurrijke Power Rangers land. De acteur die bekend is uit onder meer Dredd (2012) bracht onlangs een bootleg short film uit in samenwerking met regisseur Joseph Khan getiteld Power / Rangers.Dit terwijl Saban zelf werkt aan een nieuwe film over deze vijf tieners die in kleurig spandex de wereld redden van buitenaardse kwade machten die in 2016 moet uitkomen. Maar het is niet alleen de tijd waarop de short uitgebracht is, noch de copyright schendingen waar Shankar door Saban van wordt beticht. Het is ook wat hij ermee gedaan heeft en dat is alle kleur eruit zuigen.

Deze Bootleg schetst een wereld waarin de Rangers inmiddels volwassen zijn geworden in de grimme realiteit van oorlog, met alle smerige praktijken die daarmee gemoeid zijn. Kimberly(Katee Sackhoff) is gearresteerd door Rocky (James van der Beek). Rocky was ooit een Ranger, maar is overgelopen naar de vijand die bekend staat als ‘the Machine Empire‘. Hij verhoord Kimberly om achter de verblijfplaats van Tommy (Russ Bain) te komen. Tommy the Green Ranger wordt namelijk verdacht van de moord op alle andere Rangers. Gedurende het verhoor wordt het grimmige lot van elke ranger aan het licht gebracht. Met een speeltijd van slecht een kwartier is er weinig wat ik er over kan vertellen zonder het hele verhaal weg te geven, maar laat ik je dit vertellen: Angel Grove zal nooit meer hetzelfde zijn.

Geen glimmende helmen boven kleurige spandex pakjes, geen twintigers die zich voordoen als tiener rolmodellen. Geen slapstick-humor met Bulk en Skull en al helemaal geen spannend superrobot gevecht in afwachting van een happy end. Dit is een verhaal van kindsoldaat-veteranen die zwaar leiden onder post traumatische stress syndroom van een oorlog die ze niet konden winnen. Alles in deze short benadrukt dat, van de versleten uniformen en littekens tot depressie en drugsgebruik. Er is niet per sé iets mis met een grimmige of cynische kijk op een bestaand onderwerp. En het kan ook zeker goed uitpakken voor het bron materiaal. Denk bijvoorbeeld aan de laatste Batman triologie. Christopher Nolan heeft van Batman gemaakt wat vele fans al jaren hoopte dat Batman zou kunnen zijn na Batman & Robin (1997). Maar Batman was altijd al grimmig. Power Rangers niet. Ooit gehoord van een handtas monster? Of een zwaard dat praat met een Brits accent? Robots gemaakt van metalen dieren? Dat is komt allemaal uit het wereldje van de Power Rangers, waarin nog steeds elke middag na school aan de jeugd wordt geleerd dat teamwork belangrijk is. En deze levenslessen worden geleerd zonder de wrede werkelijkheid van de wereld om ons heen.

Begrijp me niet verkeerd: visueel zit Power / Rangers goed in elkaar en het verhoor geeft de perfecte gelegenheid om je het hele achtergrondverhaal voor te kauwen. De Zwarte Ranger (Gichi Gamba) in actie zien is echt een hoogtepunt, hoe bruut dan ook.Zo kort als het filmpje is blijkt het ook indrukwekkend gemaakt, aangezien het vijf miljoen keer bekeken is in twee dagen. Saban heeft het nog voor elkaar gekregen dat Vimeo het filmpje verwijderd heeft en YouTube ook een aantal dagen later. Het moge duidelijk zijn dat dit iets is om gezien te hebben. Maar wat ik me wel echt oprecht afvraag: Was dit nou echt nodig?

De psychologische en emotionele schade die hiermee getoond wordt is echt net een brug te ver. De meeste fans van vroeger zijn nu dertigers, dus er zal vast wel vraag zijn naar een film die ook volwassen geworden is. Sterker nog, er is een populair filmpje te vinden waarin Jason David(Tommy the White Ranger) Frank op de vuist gaat met Scorpion uit Mortal Kombat in een gevecht tot de dood. Vergeet alleen niet waar het vandaan komt. Als je deze weg op gaat met je nostalgie dan kun je net zo goed ook de schrijnende realiteit verfilmen van een dorp met één Smurfin op honderd Smurfen.