Ponyo

Poster voor de film "Ponyo"

Ponyo

G 100 min - Animation, Family, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2008
Director:  Hayao Miyazaki
Runtime:  1 h 40 min


Tagline: Welcome To A World Where Anything Is Possible.

Ponyo (Yuria Nara) is een klein magisch zeewezen, die verlangt naar vrijheid en onafhankelijkheid van haar vader. Wanneer haar vader Fujimoto (Jôji Tokoro) bezig is ziet Ponyo haar kans schoon om te ontsnappen. Tijdens haar tocht wordt Ponyo bijna gevangen door een trawler die bezig is om het afval, wat zich op de zeebodem heeft opgehoopt, op te ruimen. Ze weet ternauwernood te ontsnappen uit het net, nadat ze per ongeluk in een glazen pot is terecht gekomen.

Sosuke (Hiroki Doi) is het zoontje van Lisa (Tomoko Yamaguchi) en Kôichi (Kazushige Nagashima). Voordat hij door Lisa naar school wordt gebracht gaat hij met zijn bootje spelen aan de kust. Daar vindt hij het zeewezentje, wat hij voor een goudvis houdt. Wanneer Sosuke het wezentje probeert te redden haalt hij zijn vinger open aan het gebroken glas. Het zeewezentje likt het bloed op en wordt daarna door Sosuke meegenomen, waarna ze de naam Ponyo krijgt van Sosuke.

Wanneer Ponyo weer meegenomen wordt door Fujimoto probeert ze haarzelf te veranderen in een mens. Fujimoto weet met behulp van magie Ponyo weer terug te veranderen, maar moet wel de hulp in schakelen van Granmammare (Yuki Amami), Ponyo’s moeder. Wanneer Fujimoto vertrekt probeert Ponyo met behulp van haar zusjes opnieuw een menselijke vorm aan te nemen en terug te gaan naar Sosuke, waar ze aangeeft van te houden.

Zoals veel mensen, die bekend zijn met Studio Ghibli, zouden verwachten bevat ook “Gake no Ue no Ponyo” naast het feit dat het een familiefilm is, ook een duidelijk moraal. Net als in “Mononoke Hime” en “Kaze no Tani no Naushika” wil Miyazaki de milieuproblemen aan het licht brengen. Ditmaal is er gekozen voor de vervuiling van de zeeën. Het belangrijkste blijft voor Studio Ghibli het neerzetten van een leuke familiefilm, die voor de gehele familie bedoeld is, maar natuurlijk gaat de meeste aandacht naar de kleineren. Toch wordt er ook voor de kleineren volwassen thema’s aangehaald. Hetzij met een aardige laag sugar-coating.

Zoals bij meerdere Ghibli films wordt de soundtrack en de score grotendeels verzorgd door Hisaishi Joe, die verantwoordelijk is voor de soundtracks van onder andere: “Sen to Chihiro no kamikakushi”, Mononoke Hime” “Tonari no Totoro” en eigenlijk haast alle andere films. Ook een terugkerend iets is dat Miyazaki enkele karakters heeft gebaseerd op familieleden. Zo is Sosuke gebaseerd op zijn zoon Goro op 5-jarige leeftijd (regisseur van “Gedo Senki” (“Tales from Earthsea”) red.) en Toki (de oudere, norse vrouw in rolstoel) is gebaseerd op Miyazaki’s moeder.

Al met al is “Gake no Ue no Ponyo” een film die zeer geschikt is voor de gehele familie en, zoals merendeel van de films van Studio Ghibli een aanrader om te zien. Al is het alleen maar omdat het een vermakelijke film is.