Pokémon Detective Pikachu

Dat het tot 2019 geduurd heeft voor een live action film van Pokémon verscheen verbaast mij om eerlijk te zijn. De franchise bestaat al sinds 1995 als een videogame. Natuurlijk heeft deze voor kinderen gecreëerde franchise uit de jaren 90 een cartoon gekregen met vele spin-offs en animated movies. Maar een Live Action is er nu dus pas. Misschien maar goed ook, want de special effects van nu komt deze film ontzettend goed uit de verf en het past uitstekend als opvolger van Pokémon Go.

Detective Pikachu is de live action die we hier te zien krijgen. In 2016 kwam de gelijknamige game al uit waar de film losjes op gebaseerd is. Tim (Justice Smith) krijgt op een dag te horen dat zijn vader bij een ongeval is overleden. Hij gaat naar Ryme City, een stad waar mensen in harmonie leven met de Pokémon om zijn spullen te claimen. Eenmaal in het appartement van zijn vader maakt hij kennis met een heel bijzondere Pikachu (Ryan Reynolds), een Pikachu die hij kan verstaan. Pikachu is ervan overtuigd dat Harry (de vader van Tim) niet is overleden en weet Tim aan te sporen om samen met hem op onderzoek te gaan. Eenmaal begonnen aan dit avontuur komen de twee detectives een smerig zaakje op het spoor wat dieper gaat dan alleen Harry. Alle mensen en Pokémon tot en met de oprichter van Ryme City lijkt hierbij betrokken.

Ok, ik ben niet opgegroeid met de Pokémon cartoon en heb de games ook nooit gespeeld. Dit is of een enorm voordeel, want ik kan er open ingaan of een enorm nadeel, omdat ik deze wereld totaal niet ken met de inside jokes die regelmatig voorbij komen. Ik zie het als een voordeel dat ik de franchise zo goed als niet ken. Voor mij was de doorslaggevende factor Ryan Reynolds als Pikachu. Als Deadpool is hij een held voor velen en dit trucje doet hij wat kindvriendelijker nog een keer maar dan als een Pokémon. Dit maakt de humor wel voorspelbaar en heel erg herkenbaar, maar alsnog erg goed. Reynolds weet dit gele mormeltje een karakter te geven met emoties die hoorbaar en zichtbaar zijn. Ik denk dat voor mij zonder Ryan Reynolds deze film niet zo vermakelijk was geweest.

Detective Pikachu is een lust voor het oog. De vele Pokémon die je voorbij ziet komen zijn prachtig geanimeerd en zullen de harten van vele fans sneller laten kloppen. Het lijkt mij erop als leek dat ze de serie eer aan doen, maar ook op de juiste manier nieuwe kijkers proberen te introduceren in de franchise. Dat laatste is bij mij niet gelukt, ik volg al te veel franchises en deze trekt mij gewoon niet genoeg, maar het is wel verfrissend om te zien dat je als leek de film goed kan volgen en zelfs weet wanneer er fan service plaats vind. Al met al is dit een film voor de fans van Pokémon, maar ook niet fans kunnen hier goed van genieten. Detective Pikachu is een vermakelijke film die perfect als tussendoortje te bekijken is en ook niet snel zal vervelen bij een tweede kijkbeurt.