Patient Zero

Poster voor de film "Patient Zero"

Goede trailers van mainstream films zijn tegenwoordig zeldzaam. Het is steeds vaker dat trailers niet meer om de inhoud van de film gaan, maar eigenlijk meer het gevoel geven zoveel mogelijk te proberen te verhullen. Gooi met een aantal bekende namen, laat wat actiebeelden zien (liefst met veel special effects), en er word verwacht dat het je voldoende heeft geïnformeerd. Dus, een tijdje geleden zag ik de trailer voor Patient Zero. Matt Smith? Ah, een uitstekende acteur. Natalie Dormer en John Bradley? Beiden vooral bekend van Game of Thrones, maar ook prima acteurs. Minder bekend, maar voor velen toch wel herkenbaar, Stanley Tucci. Klinkt allemaal als een prima cast. Het wordt duidelijk dat het om een soort van zombiefilm gaat, maar de trailer doet vermoeden dat het hier toch om meer inhoud zal gaan de gemiddelde zombiefilm. De hoofdvraag is dan ook of de Patient Zero aan de verwachtingen kan voldoen die de trailer bij mij heeft opgewekt.

Het verhaal van Patient Zero draait om een zeer gevaarlijk nieuw virus. Geïnfecteerden worden zeer gewelddadig en emotioneel ongevoelig waardoor ze in staat zijn om zonder bedenkingen hun geliefden aan stukken te scheuren. Verder ontwikkelen ze nog meer veranderingen, waaronder een hekel aan muziek en een eigen taal. Geïnfecteerd raken kan al door een simpele beet, waarna je zo’n 90 seconden hebt voordat je veranderd. Miljarden over de hele wereld zijn al slachtoffer geworden, op zoek naar diegene die zich nog hebben weten te verschuilen voor deze apocalyps.

De film start in een ondergrondse bunker waar overlevenden van de pandemie schuilen en wetenschappers proberen te achterhalen, of er een remedie gemaakt kan worden om het virus tegen te gaan. Hiervoor hebben ze de zogenaamde ‘patient zero‘, de originele geïnfecteerde, nodig. Regelmatig worden er dan ook geïnfecteerden gevangen genomen, die daarna door Morgan (Matt Smith) worden ondervraagd. Morgan is namelijk zelf ook geïnfecteerd geraakt, maar het virus heeft hem niet volledig veranderd. Wel is hij daardoor in staat om te communiceren met deze geïnfecteerden.

Samen met Dr. Gina Rose (Natalie Dormer) en Scooter (John Bradley) probeert Morgan de locatie van patient zero te achterhalen, en nieuwe remedies te testen op de gevangen genomen geïnfecteerden. Langzamerhand komen ze steeds dichterbij, maar wat ze niet weten is dat er ook op hun wordt gejaagd. Gebeurtenissen versnellen wanneer ze een niewe gevangene binnenhalen die zichzelf ‘The Professor‘ noemt, die cryptisch weet te vertellen dat wat er met de geïnfecteerden gebeurt, mogelijk toch anders dan de overlevenden dachten. Gebeurtenissen raken daarna in een stroomversnelling, en de enige manier om te overleven is te proberen te ontsnappen.

 

Om antwoord te geven op mijn eigen vraag: nee, helaas komt de film niet overeen met de verwachtingen die de trailer mij gaf. Ik zal vast niet de enige zijn geweest die na het kijken van de trailer dacht dat Patient Zero een soort van ‘Silence of the Lambs‘ voor het zombie filmgenre zou zijn. Een mentale strijd tussen twee personen, waarvan één dan in dit geval zombie-achtig is. Jammer genoeg blijkt dat maar een klein gedeelte van de film te zijn, waarbij de rest van film niet het niveau haalt dat de trailer deed vermoeden.

En hoewel de hoofdacteurs in het begin zeker nog hun best doen om er wat van te maken, is het script waar ze mee moeten werken maar middelmatig en op momenten zelfs verbijsterend slecht. Al snel zakt het acteerniveau dan ook, waarbij John Bradley er nog het beste vanaf komt omdat hij al snel dood gaat. Filmtechnisch zit alles eigenlijk best prima in elkaar, maar het doet de film geen goed dat alles draait om een aardig saaie en visueel niet spectaculaire ondergrondse bunker.

Niet alles is negatief. Het interview met de ‘The Professor’ is best interessant en uitstekend geacteerd door Stanley Tucci. Ook Matt Smith weet dan nog weer even het niveau te bereiken die ik van hem verwacht had. En de plottwist draaiend om ‘patient zero’ vond ik zelf nog een interessant concept. Maar als film kan ik Patient Zero niet anders bestempelen dan een standaard zombie film, waar het dan ook nog best redelijk voor is. Alleen had ik met de verwachtingen vanuit de trailer en de cast van acteurs helaas op meer gehoopt.