Operation Chromite

Poster voor de film "Operation Chromite"

Operation Chromite

R 110 min - History, Drama, War, Action
Your rating:

Country:   South Korea
Language:  English, Korean
Release Date:  2016
Director:  John H. Lee
Runtime:  1 h 50 min
Writers:  Sean Dulake


Tagline: The Odds Were 5000 to 1 … One was all They Needed.

Mijn kennis van de oorlog in Korea ging niet veel verder dan wat ik gezien had in de serie M*A*S*H. Ik ging er al wel redelijk van uit dat het allemaal iets minder lollig was dan wat je hier in zag, dus daarom leek het me wel een goed idee om eens Operation Chromite te kijken en iets meer over dit conflict te leren.

Operation Chromite is een oorlogsfilm gebaseerd op een daadwerkelijke operatie uit de Koreaanse oorlog, met dezelfde naam. Het doel was de bevrijding van Incheon, een havenstad in het westen van Korea dat in Noord-Koreaanse handen is gevallen. Het leek een redelijk onhaalbare operatie, maar gelukkig is het de geallieerden gelukt, want mede dankzij dit succes is het tij in de oorlog gekeerd. In de film zien we wat er allemaal vooraf ging aan deze bevrijding.

De film volgt 2 verhaallijnen. Aan de ene kant hebben we het verhaal van Jang Hak-soo (Jung-jae Lee), een Zuid-Koreaanse marine luitenant die met een groep soldaten de stad Incheon moet infiltreren om te achterhalen hoe de stad en de haven precies verdedigd is. Dit is in opdracht van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur (Liam Neeson), wat ook meteen de andere verhaallijn is. In zijn scenes zien we vooral de moeite die hij had om de rest van de militaire top te overtuigen van het belang en de haalbaarheid van deze missie, aangezien iedereen het zag als een zelfmoordmissie met een kans van slagen van 1 op 5000.

Om de kansen dus wat meer in zijn voordeel te krijgen doet Jang Hak-soo zich voor als een Noord-Koreaanse officier die de stad en zijn verdedigingen komt inspecteren, met de rest van zijn team als zijn persoonlijke lijfwachten. Dit wordt vooral moeilijk gemaakt door de aanwezigheid van Lim Gye-jin (Beom-su Lee), een Noord-Koreaanse kolonel die Jang in eerste instantie niet vertrouwd en er dus niet al te happig op is om de exacte details door te geven. Daarnaast komen we er al snel achter dat Lim de duidelijke bad guy van de film is, gezien hij de stad in een meedogenloze ijzeren greep houdt en ook niet bang is om zijn eigen soldaten te straffen met een kogel door de kop.

Maar ja, als je de tweede paragraaf van deze review gelezen hebt dan weet je al dat Operation Chromite een succes was en dat het Jang’s team dus gelukt is. Ik ga echter niet verklappen hoe dit precies is verlopen, want als je een liefhebber bent van oorlogsfilms kan ik echt wel aanraden om deze te kijken. Het wordt naarmate de film verder gaat namelijk steeds spannender, en ik zat mezelf af en toe serieus af te vragen hoe ze hier in vredesnaam heelhuids uit gingen komen.

Wat ik ook mooi vond aan de film was dat we een blik hebben gekregen in de denkwijze van Lim, en hoe hij het communistische regime van Noord-Korea uit die tijd als de ultieme manier zag om je leven mee te vervullen. Vaak wordt er bij oorlogsfilms niet veel aandacht geschonken aan de vijand en hoe zij tegenover het leven staan. Zoals men immers zegt, “History is written by the victors”, dus is het maar al te makkelijk om de tegenpartij neer te zetten als gedachteloze soldaten die alleen bedoeld zijn om kogels op te vangen en onze helden in de weg te staan, maar hier wordt er wel wat meer getoond van hoe het leven zou zijn als de andere partij gewonnen had.

Al met al, een hartstikke goede oorlogsfilm die ik liefhebbers van het genre echt kan aanraden, en zeker weten een mooie manier om wat meer over de Koreaanse Oorlog te weten te komen, iets dat naar mijn mening in ons land niet zo veel gebeurd.