Once Upon a Time… in Hollywood

Poster voor de film "Once Upon a Time… in Hollywood"

Once Upon a Time… in Hollywood

R 162 min - Drama, Comedy, Thriller
Your rating:

Language:  English, Italian, Spanish
Release Date:  2019
Director:  Quentin Tarantino
Runtime:  2 h 42 min

Stars:  Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Mike Moh, Luke Perry, Damian Lewis, Al Pacino, Nicholas Hammond, Samantha Robinson, Rafał Zawierucha, Lorenza Izzo, Costa Ronin, Damon Herriman, Lena Dunham, Madisen Beaty, Mikey Madison, James Landry Hébert, Maya Hawke, Victoria Pedretti, Sydney Sweeney, Harley Quinn Smith, Dallas Jay Hunter, Kansas Bowling, Parker Love Bowling, Cassidy Vick Hice, Ruby Rose Skotchdopole, Danielle Harris, Josephine Valentina Clark, Scoot McNairy, Clifton Collins Jr., Marco Rodríguez, Ramón Franco, Raúl Cardona, Courtney Hoffman, Dreama Walker, Rachel Redleaf, Rebecca Rittenhouse, Rumer Willis, Spencer Garrett, Clu Gulager, Martin Kove, Rebecca Gayheart, Kurt Russell, Zoë Bell, Michael Madsen, Tim Roth, Perla Haney-Jardine, James Remar, Monica Staggs, Craig Stark, Keith Jefferson, Omar Doom, Kate Berlant, Victoria Truscott, Allison Yaple, Bruce Del Castillo, Brenda Vaccaro, Lew Temple, Daniella Pick, David Steen, Mark Warrack, Gabriela Flores, Heba Thorisdottir, Breanna Wing, Kenneth Sonny Donato, Sergio Gonzalez, Casey O'Neill, Michael Graham, Emile Williams, Vincent Laresca, JLouis Mills, Gilbert Saldivar, Maurice Compte, Eddie Perez, Hugh McCallum, Zander Grable, Ed Regine, Michael Bissett, Lenny Langley Jr., Gillian M. Berrow, Chad Ridgely, Chic Daniel, Corey Burton, Michaela Sprague, Ryan Ramirez, Kayla Jenee Radomski, Kerry Westcott

Tagline: In this town, it can all change… like that

Iedereen kent Charles Manson wel; de charismatische sekteleider in de jaren ’60 op een ranch in Hollywood woonde met zijn Manson Family. Deze commune bestond uit een 100 tal jongeren waarvan het merendeel vrouwen die de hippie cultuur en Manson adoreerden. Manson had echter een dusdanige invloed op deze jongeren dat ze in zijn naam en opdracht aan het moorden zijn geslagen. In de nacht van 8 op 9 augustus van 1969 zijn ze binnen gedrongen in het huis van Roman Polanski en Sharon Tate. De zwangere Tate werd samen met enkele van haar vrienden die nacht bruut vermoord.

Dit is de periode en de setting waar Once Upon A Time In Hollywood zich afspeelt. Het is acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) die we volgen. Rick is een acteur die aan het einde van zijn carrière lijkt te zijn. De klussen die hij krijgt zijn die van de bad guy’s. Dit wordt hem nog eens goed onder de neus gewreven door `producent Marvin Schwarz (Al Pacino). Schwarz is onder de indruk van Dalton en wil hem in Italiaanse Westerns hebben. Rick gaat overstag en gaat met Cliff het avontuur in Italië aan. Na dit avontuur komt hij terug om met pensioen te gaan. Hij komt echter terug op de vooravond van de beruchte moorden van de Manson Family.

Once Upon a Time in Hollywood schets een beeld van nostalgie; een tijd waarin films op een heel andere manier gemaakt werden, een tijd waar Quentin Tarantino ons met een gevoel van weemoed meer naar terug neemt.

Enerzijds hebben wij hier te maken met een typische Tarantino film en anderzijds wijkt deze enorm af. Ook hier hebben we een film die boordevol film verwijzingen zit waardoor je Tarantino’s liefde voor film en deze tijd overduidelijk ziet. Het is hier echter op een één of andere manier veel minder in your face dan in al zijn voorgaande films. Ook de personages zijn veel vriendelijker en toegankelijker. Natuurlijk niet vreemd als je je bedenkt dat dit de eerste Tarantino film is waar we veel minder gure of harde personages te zien krijgen. De tijd die gekozen is heeft wel stoere mannen, maar anders dan in een Hateful Eight of Django Unchained. Op mij komt deze film dan ook veel persoonlijker over. Je kan je veel meer identificeren met de personages.

Wat je hier wel weer herkent is de perfectie van Tarantino betreffende de magnifieke dialogen en monologen. Vooral DiCaprio excelleert hierin. Deze man bewijst wederom één van de beste acteurs van deze tijd te zijn. Ook van Margot Robbie in de rol van Sharon Tate kan ik erg genieten. Hoe zij met kinderlijke onschuld haar eigen film bekijkt is ontwapenend.

Hoe veel deze film ook afwijkt van het standaard repertoire van Tarantino zo herkenbaar is deze aan het eind als we zijn trademark eindelijk te zien krijgen. De fans hoeven niet ongerust te zijn dat wij dit missen. Voor mij is Once Upon A Time In Hollywood het beste werk van Quentin Tarantino tot nu toe. Hij bewijst ook sterk te zijn in een film waarin geweld niet een centrale rol heeft. Hier komt zijn kracht als regisseur en schrijver zelfs nog beter uit de verf.