Okja

Poster voor de film ""

Netflix heeft het maar moeilijk hoor. Ze zijn de grootste streamingdienst ter wereld, hebben een paar van de beste series van dit moment in beheer of hebben de licenties daarvan, maar op Cannes zijn ze niet welkom. Oké ze hebben hier wel een film mogen vertonen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De wijze mensen die het festival organiseren vonden het echt niet kunnen dat wen film die niet in de bioscoop zou komen mee zou dingen in de prestigieuze competitie. Okja zou zijn wereld wijde wereld première op Netflix maken.

Het is de nabije toekomst waar we in deze film mee te maken krijgen. Voedsel is schaars en de mensheid is tegen gemuteerd vlees. Op een één of andere manier is men hier niet klaar voor. Dit is echter wel de industrie waar het grote geld in zit. Het is dus aan een grote multinational onder leiding van Lucy Mirando (Tilda Swinton) om ze voor te liegen en te bedriegen. Zij zet een wedstrijd op poten om een nieuw ontdekte varkenssoort te late groeien in een natuurlijke omgeving. De winnaar van deze wedstrijd zal als voorloper gezien worden van de boost die de vleesindustrie nodig heeft. De winnaar van deze wedstrijd is het mega varken Okja die in de bergen van Zuid Korea tot groei is gekomen. Okja mag naar de Verenigde Staten om daar als held terug te komen en geslacht te worden. Okja’s verzorger heeft hier geen problemen mee, maar zijn kleindochter wel. Gelukkig krijgt zij hulp van het Animal Liberation Front onder leiding van Jay (Paul Dano).

Okja is een controversiële film, maar dan om de ophef die hij heeft veroorzaakt in Cannes. De thematiek is er wel eentje om over na te denken, maar het is allemaal wel heel erg belerend hoor. Natuurlijk weten we allemaal donders goed dat de vleesindustrie door en door verrot is en dat het alleen maar om winst draait. Menselijkheid en respect voor dieren is lang niet altijd meer te vinden.

Bong Joon Ho wil deze boodschap koste wat het kost overbrengen naar de kijker en komt hierdoor te prekerig over en dat is jammer. Zijn vorige werk Snowpiercer had ook een overduidelijke boodschap, maar deze lag er minder dik bovenop. Door deze boodschap wordt het plezier een beetje uit deze fantastische film getrokken en dat komt de film niet ten goede. Bij tijd en wijle doet het geheel een beetje aan een Ghibli denken. Thema, de fantastische beesten en de kinderlijke onschuld zijn ook de verplichte elementen hierin. Okja is leuk en mooi, maar het niveau van Snowpiercer wordt niet gehaald en van een Ghibli al helemaal niet.