Ober

Ober

97 min - Comedy
Your rating:

Country:   Netherlands
Language:  Dutch
Release Date:  2006
Director:  Alex van Warmerdam
Runtime:  1 h 37 min


Ik was al een hele tijd benieuwd naar de film “Ober”. Toen ik erachter kwam dat deze film in Hof88 werd gedraaid kon ik het niet laten er naar toe gaan.

Edgar is de ober in het restaurant “Het Westen”, waar hij totaal geen voldoening meer haalt uit zijn werk. Hij wordt als grof vuil behandeld door klanten, waarvan zelfs een groep zakenmannen zich tot dit niveau verlaagt omdat ze vinden dat Edgar ze niet vriendelijk behandelt. Na werktijd moet hij langs zijn minnares waar hij aan zijn seksuele trekken komt maar eigenlijk wil zij zelf meer van Edgar. Maar hij heeft thuis nog een chronisch zieke vrouw liggen. Wanneer hij dan eindelijk thuis is wordt hij vaak nog geterroriseerd door zijn buren. Op een dag wordt het hem te veel en gaat hij letterlijk verhaal halen bij de schrijver van het script waarvan hij de rol van hoofdkarakter vervult. Edgar wil gewoon weer een vriendin op wie hij verliefd kan worden, van zijn vrouw af, nieuwe buren en weerwoord kunnen geven aan lastige klanten.

Persoonlijk hou zelf niet zo van komedies maar deze vond ik zeer de moeite waard om te kijken. Vaak is de humor zo dom bedacht dat het juist daarom is dat je moet gaan lachen, maar bij “Ober” is het juist zo ontzettend droog dat je gewoon moet lachen. En dat is nou juist de soort humor waar ik zo van houd. Vooral het feit dat hij plotseling geheel onverwacht voor de deur van de schrijver van het script en verhaal gaat halen. En wanneer de schrijver op het toetsenbord in slaap valt op de letter -e- die hij net wou gaan typen , zegt Edgar ook daadwerkelijk een hele tijd “eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee”.

“Ober” was de openingsfilm van het 26ste Nederlandse Filmfestival. En dat ik niet de enige ben die deze film hoog aanschrijft blijkt wel uit het feit dat “Ober” 2 Gouden Klavers heeft gewonnen (die voor ‘Beste Production Design’ en ‘Beste Scenario’) en genomineerd is voor een Gouden Kalf in de categoriën ‘Beste Lange Film’, ‘Beste Regie’ en ‘Beste Muziek’. Ik laat dit dan ook voor zich spreken.