No Time to Die

“The Name is Bond, James Bond”. Op het moment van schrijven, is het goed 33 jaar geleden dat ik Sean Connery voor het eerst deze iconische woorden uit hoorde spreken en sindsdien ben ik een fan geworden van James Bond. Toen ik het verzoek kreeg om deze film te recenseren, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen.

Nadat je ’s werelds meest beruchte schurk, Ernst Stavro Blofeld (gespeeld door Christoph Waltz), hebt gevangen, mag je als geheim agent ook wel genieten van een welverdiend pensioen. Hier treffen we geheim agent James Bond (gespeeld door Daniel Craig) ook aan, genietend van het leven, met zijn vriendin Madeleine Swann (gespeeld door Lea Seydoux). Jammer genoeg voor ons stelletje is hun rust van korte duur, want de huurmoordenaars van S.P.E.C.T.R.E. (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion, de criminele organisatie, waar Blofeld het hoofd van was, red.). James Bond zou James Bond niet zijn, als hij niet aan zijn belagers wist te ontsnappen en om Madeleine in veiligheid te brengen.

Vijf jaar later is James echt met pensioen. Genietend van een rustig leventje in zijn villa in Jamaica, wordt hij benaderd door CIA agent Felix Leiter (gespeeld door Jeffrey Wright) en zijn collega Logan Ash (gespeeld door Billy Magnussen). Zij weten James te vertellen dat de Britse MI6 (de Britse tegenhanger van de CIA, red.) wetenschapper Obruchev ontvoerd is door S.P.E.C.T.R.E. Dr. Obruchev, heeft op verzoek van het hoofd van de Britse veiligheidsdienst, M (gespeeld door Ralph Fiennes), een virus van nanobots ontwikkeld, die alleen voorgeprogrammeerd DNA aanvallen. Felix verzoekt James om hem te helpen om dr. Obruchev terug te halen. James weigert in eerste instantie, maar Nomi (gespeeld door Lashana Lynch), de nieuw 007, weet James over te halen om mee te doen aan de reddingsactie, door hem alles te vertellen over Project Hercules

De reddingsactie brengt James naar Cuba, waar Obruchev vast wordt gehouden op een bijeenkomst van S.P.E.C.T.R.E. James en alle S.P.E.C.T.R.E. aanwezigen komen in aanraking met de nanobots van Project Hercules, die als doel hebben om James Bond te doden, maar dr. Obruchev heeft de nanobots op het laatste moment geherprogrammeerd. James, Dr. Obruchec, Felix en Logan weten te ontsnappen, maar tijdens de ontsnapping komen James en Felix er achter dat Logan niet is wie hij zegt dat hij is. Hij blijkt een dubbelagent te zijn voor Lyutsifer Safin (gespeeld door Rami Malek). Logan weet Felix te doden en met dr. Obruchev te ontsnappen.

Wanner James weer in het Verenigd Koninkrijk aan is gekomen, weet hij een bezoek te brengen aan zijn aartsvijand, Ernst Stavro Blofeld. In de gevangenis loopt hij Madeleine weer tegen het lijf en door een lichte aanraking, weet hij zichzelf te besmetten met nanobots die geprogrammeerd zijn om Blofeld te doden. Blofeld geeft toe dat hij de huurmoordenaars heeft gestuurd en daardoor valt James Blofeld aan, waarbij hij Blofeld weet te besmetten met de nanobots, die er op hun manier voor weten te zorgen dat Blofeld dood neervalt.

James weet Madeleine op te sporen en komt zodoende bij haar ouderlijk huis in Noorwegen terecht. Hier blijkt dat James de vader is van een 5 jarige dochter. Madeleine weet James te vertellen dat zij als klein kind gered is door Lyutsifer Safin. Ze weet hem ook te vertellen dat Lyutsifer een vendetta tegen S.P.E.C.T.R.E. heeft, omdat Blofeld zijn vader heeft vermoord.

Maar wat ons leert, is dat schurken altijd weer een nieuw doel nodig hebben. Nadat Lyutsifer wraak heeft genomen op Blofeld en S.P.E.C.T.R.E., gaat hij achter James en Madeleine aan. James weet de schurken van Lyutsifer te verslaan en neemt hier bij gelijk wraak op Logan voor de dood van Felix Leiter. Madeleine en haar dochter weten te onvluchten, maar worden gevangen genomen door Lyutsifer, die nu als doel heeft om de nanobots te herprogrammeren, zodat de nanobots de gehele wereldbevolking aan kunnen vallen.

Weet James Bond de wereld te redden en ook deze situatie tot een goed einde te brengen? Ik zou zeggen, kijk de film en je zal nog een leuke verrassing tegen komen.

Persoonlijk ben ik nooit echt fan geweest van Daniel Craig als James Bond. Dit komt voornamelijk omdat voor mij Sean Connery de echte James Bond is en ik mis het spionnengedeelte in deze films. Nu begrijp ik dat de setting van de eerste James Bond films in de Koude Oorlog was, waar de angst voor spionnen (en alles wat met Rusland te maken had) erg groot was, maar deze film is meer een actiefilm dan een spy thriller en dat vind ik wel jammer, maar goed dat is ook smaak. Is het een solide actiefilm? Ja, dat mag ik zeker toegeven. En hoe dan ook staat deze film garant voor een avond filmplezier.