Nausicaä of the Valley of the Wind

Poster voor de film "Nausicaä of the Valley of the Wind"

Nausicaä of the Valley of the Wind

117 min - Adventure, Fantasy, Animation, Action, Science Fiction, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  1984
Director:  Hayao Miyazaki
Runtime:  1 h 57 min


Na de “Seven Days of Fire” is het koninkrijk van Eftal uit elkaar gevallen in verschillende, zelfstandige koninkrijken. Eén van deze koninkrijken is The Valley of the Wind, waar Jihl (Mahito Tsujimura) regeert. De vallei wordt door de wind beschermd tegen de giftige miasma die the Sea of Corruption met zich mee brengt. Deze Sea of Corruption bedekt merendeel van het land wat voorheen tot het koninkrijk Eftal behoorde en is, in tegenstelling tot wat men zal denken, geen zee, maar een bosachtig gebied waar reuzeninsecten leven. De miasma, die door het woud en de planten die daar groeien wordt uitgestoten, is dodelijk voor de mensen die daar mee in aanraking komen. Wanneer mensen in de buurt van The Sea of Corruption komen, moeten ze een masker op om te voorkomen dat ze de lucht in ademen.

Nausicaä (Sumi Shimamoto) is de dochter van Jihl en een getalenteerd windrider. Ze is een persoon met een groot hart, hetgeen haar zeer geliefd maakt bij de mensen die in de Vallei wonen. Haar hart gaat echter niet alleen uit naar de mensen. Naast mensen lijkt Nausicaä ook te kunnen communiceren met dieren en insecten, met name met de Ohmu. Ondanks de vele waarschuwingen van haar vader en haar verzorgers, gaat Nausicaä vaak met haar Mevhe, een soort van glider, naar The Sea of Corruption om daar op onderzoek te gaan.

Nadat een luchtschip uit een naburig koninkrijk in de Vallei neerstort, begint voor Nausicaä een tocht om te overleven en om haar Vallei te beschermen tegen de troepen van Tolmekia, onder leiding van Princess Kushana (Yoshiko Sakakibara). Tijdens haar tocht om haar geliefde vallei en de Ohmu te beschermen krijgt Nausicaä hulp van Yupa Miralda (Gorô Naya), Absel (Yôji Matsuda), de prins van het naburige koninkrijk Pejite, en Mito (Ichirô Nagai). Mito is de wapenmeester van The Valley of the Wind. Hierbij is hij jarenlang een soort van verzorger van Nausicaä.

Uitgekomen in maart van 1984, Kaze no tani no Naushika is, na “Rupan sansei: Kariosutoro no shiro” de tweede full-length movie van de regisseur Miyazaki Hayao.

De film is gebaseerd op de gelijknamige manga geschreven door Miyazaki zelf , waarvan het eerste hoofdstuk uit is gekomen in februari van 1982.

In tegenstelling tot wat de mensen die een beetje bekend zijn met de werken van Miyazaki en Studio Ghibli over het algemeen denken, is Kaze no tani no Naushika officieel niet uitgebracht onder het label van Studio Ghibli. Studio Ghibli is pas opgericht in 1985. Dat gezegd, de film wordt over het algemeen wel genoemd als één van de eerste films van Studio Ghibli aangezien, na Miyazaki, ook Isao Takahata, Toshio Suzuki en Joe Hisaishi aan de film hebben meegewerkt.

Deze personen worden genoemd als de drijvende krachten achter Studio Ghibli.

Kaze no Tani no Naushika is uitgebracht in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Dit is ook iets wat in de film zelf terug is te zien. Een onderliggend thema van de film is de strijd tussen de (militaire) mens en natuur en de zoektocht naar een balans daarin.

In tegenstelling tot de manga waarop de film is gebaseerd, komt het onderliggende thema niet overduidelijk uit de verve. De film beslaat ongeveer de eerste twee volumes van de manga. Hayao Miyazaki heeft echter wel het verhaal rigoureus aangepast om de verfilming mogelijk te kunnen maken. Hayao Miyazaki heeft al wel aangegeven dat de overige delen van de manga niet verfilmd zullen worden.

Met Kaze no Tani no Naushika heeft Hayao Miyazaki een trend gezet, waar hij, na de oprichting van Studio Ghibli, mee door is gegaan. In meerdere van zijn films, waar onder Mononoke-hime en Tonari no Totoro, blijft de ecologische ondertoon merkbaar. Een ander terugkerend element voor de films van Miyazaki is het aspect van het vliegen. In meerdere films heeft het vliegen, en dan voornamelijk het vliegen door mensen een belangrijke rol. Een voorbeeld hiervan is Nausicaä en haar Mehve en de verschillende vliegtuigen die door het leger van Tolmekia worden gebruikt.

Voor de tijd waarin de film is uitgebracht, zijn de beelden van een hoogstaande kwaliteit. Het animatieteam onder leiding van Kazuo Komatsubara, wie tevens verantwoordelijk is voor de animaties van animé als Devilman.

De animators werden specifiek voor één film ingehuurd en ze werden per frame betaald. Hier is ook het meeste tijd in gaan zitten, aangezien Hayao Miyazaki zeer secuur was wanneer het aankomt op de animaties.

Een leuk wetenswaardigheidje is dat Hideako Anno, regisseur van Shin Seiki Evangelion, onderdeel uitmaakte van het team van animators.

Kaze no Tani no Naushika is een leuke film om te zien. Het verhaal is gemakkelijk te volgen door de een duidelijke lijn in het verhaal en door het redelijk rustige tempo van de film. Wat ik zelf een beetje jammer vind, is dat er nog veel vraagtekens blijven over het karakter van Nausicaä en de verschillende “krachten” die zij bezit. Iets wat in de manga namelijk wel wordt uitgediept.

Desalniettemin heb ik mij uitstekend vermaakt met deze film.

Kaze no Tani no Naushika is uitstekend geschikt voor de gehele familie. Jong en oud zal zich met deze film wel kunnen vermaken.