Mr Robot Seizoen 4

Wat een ijzersterke serie is het toch. Seizoen 4 is het laatste seizoen en wat mij betreft geeft het een bevredigend einde aan de beste serie die (bijna) niemand gezien heeft.

We gaan naar een conclusie heen in dit laatste seizoen. Alle vraagstukken die in de voorgaande drie seizoenen worden hier beantwoord, maar misschien niet zoals gewenst of verwacht. Sam Esmail heeft een bijna mythische wereld neergezet van hackers en de machtigen. De machtigsten van deze wereld, de 1% van de 1%, zij die de wereld beheersen besturen. Het draait natuurlijk allemaal om geld en de macht die het geeft. Seizoen 4 brengt je in deze dan weer terug naar het eerste seizoen, de reden waarom Elliot (Rami Malek) fsociety op heeft gezet, een eerlijke verdeling van geld en macht. Iedereen de eigen macht over diens lot en niet het lot in handen van de schuldeisers en de mega corporaties. Deze strijd komt in dit deel tot een conclusie.

Naast de strijd over de macht is er hier ook de verdere uitdieping van Elliot als schizofreen, of moeten we zeggen MPD (Multiple Personality Disorder). De band met Mr Robot (Christian Slater) wordt verder uitgediept en gaat verder dan we tot nu verwacht hadden. Nou ja, verwacht.. er zitten wel wat onderliggende redenen voor het Mr Robot persona die we van mijlenver zagen aankomen, maar de opbouw naar deze uitleg is grandioos goed te noemen.

Ik wil verder helemaal niets meer vertellen over waar het over gaat en welke kant we opgaan met dit verhaal.

Sam Esmail heeft de touwtjes weer strak in handen. Samen met Rami Malek en Christian Slater is hij verantwoordelijk voor dit seizoen, niet alleen als schrijver, maar ook regie en productie valt hier onder. In een eerder seizoen vond ik het een nadeel dat Esmail zijn tijd zo moest verdelen, maar hij heeft bijgeleerd en weer hier een erg goede balans te behouden. Dit merk je ook in het experimentele wat hij hier toepast. Er zijn een tweetal afleveringen die voor de filmofiel een genot zijn om naar te kijken. Nou ja, niet alleen deze twee natuurlijk, eigenlijk het hele seizoen, maar twee springen er door het experimentele karakter met kop en schouders bovenuit. Je moet het zien om te geloven.

Ik heb vier jaar over deze serie gedaan, maar nu hij klaar is wil ik weer opnieuw beginnen. Het is geen serie waar je na een lange pauze makkelijk weer instapt. Dat is wat mij betreft wel een nadeel, maar enerzijds is dit een goede reden om alles te bingewatchen. Neem wel je tijd want deze serie en vooral het laatste seizoen heeft veel WTF momenten. Ik sluit dit seizoen af met wederom 9 van 10 sterren. Wellicht is deze niet vrij gemakkelijk op streamingdiensten te vinden, maar hij is meer dan de moeite waard om aan te schaffen.